2 Οκτώβριος 2016, 16:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Οκτώβριος 2016, 11:28

Τόμσεν προς Γερμανία: Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν αλλάζουν για την Ελλάδα

  • Έκθεση ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος
    (Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

«Το ΔΝΤ έχει κανόνες. Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του για την Ελλάδα. Η Γερμανία θα αποφασίσει αν θέλει την επιστροφή μας στο πρόγραμμα ή όχι», φέρεται να είπε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες. Η πληροφορία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το Ταμείο δύσκολα θα μπεί μέσα στο 2016 στο ελληνικό πρόγραμμα εάν το Βερολίνο δεν δεχτεί ρύθμιση του χρέους, αλλά και η Αθήνα περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να κάνει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βιώσιμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, η αίσθηση που αποκόμισαν οι συνομιλητές του Τόμσεν την περασμένη βδομάδα σε συζητήσεις μαζί του είναι ότι στο Ταμείο παραμένουν αποστασιοποιημένοι με τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα και δίνουν ελάχιστες πιθανότητες να επιστρέψει το Ταμείο στην χρηματοδότηση (παρά την επιμονή Γερμανίας, Ολλανδίας). Κάτι που βάσει της συμφωνίας θα πρέπει να αποφασιστεί μέχρι το τέλος του 2016.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, δύο επιλογές υπάρχουν στον ορίζοντα: Ή θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους ώστε να μπορεί να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να πείσει το γερμανικό Κοινοβούλιο ότι η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Πόουλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου ενημέρωσαν πρόσφατα τα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ –μετά και την «ακτινογραφία» της ελληνικής οικονομίας που έκαναν πρόσφατα οι τεχνοκράτες του Ταμείου στο πλαίσιο του άρθρου 4– για τις χαμηλές προσδοκίες τους σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.