2 Οκτώβριος 2016, 10:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Οκτώβριος 2016, 10:35

Στη... γραμμή Ερντογάν το τουρκικό ΥΠΕΞ – Θέτει θέμα νησίδων και βραχονησίδων

  • Νέα πρόκληση: Η Τουρκία χαρακτηρίζει «ειρηνευτική επιχείρηση» την εισβολή στην Κύπρο
    Άποψη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά (θεωρητικά) στα όσα είπε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αλλά (στην ουσία) κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Αθήνα καθώς συντάσσεται απόλυτα με τον Ερντογάν, θέτοντας θέμα νησίδων και βραχονησίδων! Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας επανήλθε στο θέμα, χωρίς να αναφέρεται στην συνθήκη της Λοζάνης. Χαρακτηρίζει αναληθείς τις καταγγελίες του ηγέτη του CHP περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ.

Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα». Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν λέγοντας «ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Πρόκειται για ισχυρισμό που προβάλλουν από το 2010 εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία κι εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετήσει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.