2 Οκτώβριος 2016, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Οκτώβριος 2016, 10:32

NYT: Ο Τραμπ ενδέχεται να απέφευγε να καταβάλλει φόρους επί 18 χρόνια

  • NYT: Ο Τραμπ ενδέχεται να απέφευγε να καταβάλλει φόρους επί 18 χρόνια
    (Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκο Οίκο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να είχε αποφύγει, με νόμιμο τρόπο, να πληρώνει φόρους επί σχεδόν 20 χρόνια, δηλώνοντας το 1995 ζημιές 916 εκατομμυρίων, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Το ζήτημα των φόρων που καταβάλλει ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είναι παλιό και ταυτόχρονα πολύ ευαίσθητο, επειδή ο μεγιστάνας των ακινήτων αρνούνταν ανέκαθεν να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του, μια κίνηση στην οποία προβαίνουν παραδοσιακά οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια. Η δημοκρατική αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον το έχει κάνει.

Οι New York Times αναφέρουν πως είχαν πρόσβαση (μέσω ανώνυμης πηγής) στη φορολογική δήλωση του Τραμπ για το έτος 1995. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως είχε δηλώσει σ' αυτή «ζημιές 916 εκατ. δολαρίων». Αν και δεν είναι γνωστά τα φορολογητέα εισοδήματά του τις επόμενες χρονιές, αυτό το κολοσσιαίο ποσό μπορεί να του επέτρεψε να αφαιρεί εντελώς νόμμα 50 εκατ. δολάρια από τα φορολογητέα εισοδήματά του κάθε χρονιά «επί 18 χρόνια», δηλαδή μέχρι το 2013, επισημαίνεται.

Οι τεράστιες ζημιές που φέρεται ότι είχε υποστεί ο Τραμπ οφείλονταν,  πάντα σύμφωνα με τους Times, στις ηχηρές αποτυχίες του στον κόσμο των καζίνο του Ατλάντικ Σίτι καθώς και σε άλλα προβλήματα που αντιμετώπισε στον ξενοδοχειακό τομέα και στις αερομεταφορές.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία δεν γίνεται αναφορά στις ζημιές των 916 εκατ. δολαρίων, αλλά διαβεβαιώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν πληρώνει περισσότερους φόρους απ' ό,τι ορίζει ο νόμος».