1 Οκτώβριος 2016, 17:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2016, 18:08

Κύπρος: Παραδίδονται την Τρίτη τα λείψανα των καταδρομέων του μοιραίου Noratlas

  • Κύπρος: Παραδίδονται την Τρίτη τα λείψανα των καταδρομέων του μοιραίου Noratlas
    Παρουσία ΥΕΘΑ Π. Καμμένου στην Κύπρο, στις εκδηλώσεις για την 56η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτ.: mod.mil.gr)

Την προσεχή Τρίτη (4/10) στις 9:30, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας θα γίνει η επίσημη τελετή παράδοσης των λειψάνων των 16 Ελλήνων καταδρομέων, που επέβαιναν τον Ιούλιο του 1974 στο μοιραίο αεροσκάφος της ΠΑ Νoratlas «Νίκη 4». Στην επίσημη τελετή θα παραστεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος. Επίσης, αναμένεται να παραστεί και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Προηγουμένως θα τελέσει τρισάγιο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος .

Στην τελετή θα παραβρεθούν συγγενείς των πεσόντων καταδρομέων και μελών του πληρώματος του «Νίκη 4».

Ο Ν. Αναστασιάδης θα απονείμει, για τους 16 πεσόντες, στους συγγενείς τους το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς. Την ίδια ημέρα τα λείψανα των ηρώων θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας C-130 για ταφή.

«Η εθνική ανεξαρτησία της Κύπρου γράφτηκε με αίμα ηρώων. Αυτούς τους ήρωες τιμούμε πρώτα σήμερα. Εκείνους που έπεσαν για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου», τόνισε σήμερα ο Π. Καμμένος, σε δηλώσεις, μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 56η επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


(Φωτ.: mod.mil.gr)

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε πως η Κύπρος είναι «ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος με δεδομένο το ευρωπαϊκό κεκτημένο» αλλά παραμένει «σκλαβωμένη η μισή Κύπρος και όσο παραμένει σκλαβωμένη, η μητέρα πατρίδα θα είναι εδώ προκειμένου να διασφαλίσει ότι η λύση που θα δοθεί, θα είναι μια λύση που προϋποθέτει την αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής». Η Κύπρος είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, «δεν χρειάζεται ούτε μεσολαβητές, ούτε εγγυητές», υπογράμμισε.

Οι εορτασμοί για την 56η επέτειο της Aνεξαρτησίας
Οι εορτασμοί για την 56η επέτειο της ανακήρυξης της Aνεξαρτησίας της Κύπρου κορυφώθηκαν λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι με την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, στην Λευκωσία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε το μήνυμα πως «πρέπει να εξοπλιστούμε με θάρρος για να βρούμε το δρόμο της ειρήνης» και τόνισε ότι μέσα από τη μετεξέλιξη θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, με βάση τις οποίες ολόκληρος ο λαός, μακριά από τα όποια βαρίδια του παρελθόντος, θα ζήσει μαζί σε ένα σύγχρονο κράτος που θα σέβεται απόλυτα τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών.


(Φωτ.: mod.mil.gr)

Ο Ν. Αναστασιάδης και ο Π. Καμμένος, οι οποίοι είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλία, κατέθεσαν στεφάνι στα «Φυλακισμένα Μνήματα» και στον ανδριάντα του πρώτου Προέδρου της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.