1 Οκτώβριος 2016, 21:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2016, 20:19

Προσκλητήριο στους Έλληνες της Διασποράς από τον Γιάννη Αμανατίδη

  • Η πλούσια παρακαταθήκη των Ελλήνων της Καππαδοκίας είναι ζωντανή
    Γιάννης Αμανατίδης (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Τη βεβαιότητα ότι εθνικοί ευεργέτες αλλά και οι Έλληνες της Διασποράς δεν θα απουσιάσουν ούτε και τώρα από την προσπάθεια της χώρας να αλλάξει σελίδα τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στην εκδήλωση Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών με αφορμή και τη συμπλήρωση 151 ετών από τον θάνατο του εθνικού ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών απεύθυνε «προσκλητήριο σε όλους τους Έλληνες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επαναφέρουμε τη χώρα σε συνθήκες ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας».

«Από την πλευρά μας, στο υπουργείο Εξωτερικών παίρνουμε τη σκυτάλη του Ζάππα και ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο για την εκπαίδευση των ελληνόπουλων στο εξωτερικό, καθιερώνουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και αναβαθμίζουμε την μορφωτική και πολιτιστική διπλωματία, συνεχίζοντας το έργο των εθνικών ευεργετών», επισήμανε ο Γιάννης Αμανατίδης.

«151 χρόνια μετά το θάνατο του Ευάγγελου Ζάππα, εργαζόμαστε και πάλι για τον ίδιο σκοπό, την ανάκαμψη της χώρας και την ενίσχυση της διεθνούς της ακτινοβολίας, όπως έπραξαν όλοι οι εθνικοί ευεργέτες», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε μνεία στην «παρακαταθήκη κοινωνικής προσφοράς», την χορηγία που ξεκίνησε ως θεσμός για πρώτη φορά στην αθηναϊκή Δημοκρατία του Κλεισθένη, στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., η οποία, όπως είπε, «μεταλαμπαδεύεται αιώνες τώρα από γενιά σε γενιά, διατρέχει την ελληνική ιστορία σε όλες τις φάσεις της και εξασφαλίζει τελικά την ιστορική μας συνέχεια και τη διατήρηση του αξιακού φορτίου του πολιτισμού μας».