1 Οκτώβριος 2016, 14:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2016, 15:00

Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες περί κακοποίησης προσφυγόπουλων

  • Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες περί κακοποίησης προσφυγόπουλων

Εντολή για την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών για παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών του ΑΤ Ομόνοιας σε βάρος ανήλικων προσφύγων έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος με παραγγελία του στον εισαγγελέα Γιώργο Νούλη.

Θα διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων και να εντοπιστεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες αστυνομικών.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί, στις 27 Σεπτεμβρίου πέντε ανήλικα παιδιά και δύο ενήλικες προσήχθησαν στο Τμήμα Ομόνοιας «στο πλαίσιο έρευνας πληροφοριών για οπλισμό», καθώς είχαν μαζί τους ψεύτικα όπλα-παιχνίδια για τις ανάγκες θεατρικής παράστασης που θα συμμετείχαν.

Το «Συντονιστικό Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων-Μεταναστών» καταγγέλλει ότι στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα προσαχθέντα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο, υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου. Καταγγέλλεται επίσης ότι τα παιδιά κρατήθηκαν επί 7 ώρες, χωρίς τη δυνατότητα να πιούν νερό, ανάμεσα σε ποινικούς προσαχθέντες και χρήστες ναρκωτικών.

Από την πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι μετά την προσαγωγή, όπου διαπιστώθηκε πως τα παιδιά κατείχαν πλαστικά όπλα, ο πατέρας ενός εκ των ανηλίκων προχώρησε στην υποβολή μήνυσης σε βάρος ενός αστυνομικού.