30 Σεπτέμβριος 2016, 18:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2016, 20:26

Τσίπρας: Επικίνδυνη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης

  • Τσίπρας: Επικίνδυνη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λοζάνης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. «Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

»Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο…», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πάντως ότι αντιδρά ψύχραιμα στην τουρκική προκλητικότητα τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή και ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Να σημειώσουμε ότι το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα Μέτρα Διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016, την ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, και την επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις εξελίξεις όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.