30 Σεπτέμβριος 2016, 22:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2016, 09:06

«12 Οκτωβρίου. Η Αθήνα ελεύθερη» – Μήνας πολλαπλών εκδηλώσεων

  • «12 Οκτωβρίου. Η Αθήνα ελεύθερη» – Μήνας πολλαπλών εκδηλώσεων
    Αθήνα 12 Οκτωβρίου 1944. Πανηγυρισμοί Απελευθέρωσης (φωτ.: ΙΦΑΝΕ / Κυριάκος Κουρμπέτης)

71 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, και στην πρωτεύουσα προγραμματίζεται μήνας πολλαπλών εκδηλώσεων.

Μέσα από εκθέσεις φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, συναυλίες, ιστορικούς περιπάτους, δημόσιες συζητήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών και άλλες δράσεις, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα σημαντικότερα γεγονότα της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης, και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο αυτά αποτυπώθηκαν στη συλλογική ιστορική μνήμη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνει και δημόσια συζήτηση για το εγγύς παρελθόν και τις ανιχνεύσιμες προεκτάσεις του στο σήμερα.


18 Οκτωβρίου 1944. Ο Γεώργιος Παπανδρέου κατά την πρώτη ελεύθερη έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη
(φωτ. Γενικά Αρχεία του Κράτους / Βασίλης Τσακιράκης)

Όλο τον Οκτώβριο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στο Θησείο θα φιλοξενείται έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού για την Κατοχή και την Απελευθέρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα υπάρχει θεματική έκθεση βιβλίου από την Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου, αλλά και έκθεση εικαστικών δημιουργιών αποφοίτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

«Ένα γλυκό ξημέρωμα. Ιστορίες κόμικς για την κατοχική Αθήνα» είναι ο τίτλος της έκθεσης κόμικς που θα φιλοξενείται επίσης στο «Μελίνα» όλο τον Οκτώβριο. Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί και ανοιχτή συζήτηση με θέμα την τεκμηρίωση στα σύγχρονα κόμικς.


Διαδηλωτές διασχίζουν τη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου τις ημέρες της Απελευθέρωσης
(φωτ.: Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας)

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου ελεύθερη είσοδος στο κτήριο του Μπλοκ 15 (μελλοθανάτων) στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, και μουσική βραδιά με τον Βασίλη Κορακάκη και την Σταυρούλα Μανωλοπούλου.

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου ιστορικός περίπατος με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, με αφετηρία τα Προπύλαια, και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου ξενάγηση στους χώρους απόκρυψης των αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου συναυλία στην πλατεία Κοτζιά με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί ημερίδα με θέμα τον Τύπο και την προπαγάνδα στην Κατοχή και την Απελευθέρωση. Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Πολεμικό Μουσείο θα παρουσιαστεί αρχείο της Βέρμαχτ από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού.


Βρετανική προπαγανδιστική αφίσα υποστήριξης της ελληνικής πολεμικής προσπάθειας
(φωτ.: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο – Μορφωτικό  Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)

Από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου έκθεση αρχειακού υλικού από τη συλλογική Γεωργίου Δολιανίτη στην αίθουσα Μετρό Σταθμού Σύνταγμα, ενώ από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα προβάλλονται ταινίες, ντοκιμαντέρ και αρχειακό υλικό.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 6 Νοεμβρίου με αγώνα δρόμου, με αφετηρία το στρατόπεδο Χαϊδαρίου και τερματισμό το Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Δείτε ΕΔΩ όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Συνδιοργανωτές: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία  Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθήνας)  Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων  ΕΡΤ  Γενικά Αρχεία του Κράτους • Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου  υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συμμετέχουν: Μουσείο Μπενάκη • Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας  Πολεμικό Μουσείο Ελληνικό • Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης  Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και Ομάδων Προφορικής Ιστορίας.