30 Σεπτέμβριος 2016, 19:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2016, 16:48

Πώς να γίνετε δωρητές ηλεκτρικής ενέργειας και τι θα κερδίσετε

  • Πώς να γίνετε δωρητές ηλεκτρικής ενέργειας και τι θα κερδίσετε

Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος ή που δεν έχουν ρεύμα γιατί η ΔΕΗ έκοψε την παροχή λόγω χρεών; Πιθανώς πολλούς. Και ίσως ανήκετε στην ομάδα των πολιτών που θα ήθελε να βοηθήσει αλλά δεν μπορεί να διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά.

Με τη βοήθεια της καινοτόμας εφαρμογής Gridmates του δρ Γιώργου Κουτίτα από τη Θεσσαλονίκη, μπορούμε να βοηθήσουμε οικονομικά αδύνατους πολίτες χωρίς να ξοδέψουμε πολλά.

«Η Gridmates είναι μία εφαρμογή για δωρεές ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ενώνει τους δωρητές ενέργειας με τους ευαίσθητους (μη έχοντες) καταναλωτές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας επιστήμονας για την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα ενέργειας που δημιούργησε μαζί με τον δρ Κώστα Τζάρα και μέσω της οποίας μας καλεί να γίνουμε δωρητές ηλεκτρικής ενέργειας.


Δρ Γιώργος Κουτίτας

«Οποιοσδήποτε και από όλον τον κόσμο, μπορεί να είναι δωρητής ενέργειας, καθώς η Gridmates μετατρέπει το ποσό της δωρεάς από την πιστωτική/χρεωστική κάρτα του δωρητή σε ενεργειακές μονάδες στο λογαριασμό του παραλήπτη» εξήγησε.

Ο δωρητής πληρώνει ένα μικρό ποσοστό του λογαριασμού του ευαίσθητου καταναλωτή κι έτσι «ο καθένας μπορεί να δωρίσει ενέργεια για να παρέχει φωτισμό, ζεστασιά, ζεστό νερό και φαγητό στα παιδιά».

Στην ουσία η Gridmates αποτελεί το πρώτο σύστημα στον κόσμου που στοχεύει στο να θέσει τέρμα στην ενεργειακή φτώχεια με ένα σύστημα πληρωμής, ένα «Paypal της ηλεκτρικής ενέργειας», που επιτρέπει σε οποιονδήποτε επιθυμεί, να δώσει ένα μέρος της ενέργειάς του σε οποιονδήποτε άλλον έχει ανάγκη.  


Γίνετε δωρητές ρεύματος για να μην υπάρχει σπίτι χωρίς ρεύμα, μέσω της Grimates

Όπως επισημαίνει ο δρ Κουτίτας, παραλήπτες ενέργειας μπορούν να είναι ΜΚΟ ή ευαίσθητοι καταναλωτές:

  • ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), οι οποίες θα λάβουν τις δωρεές και θα τις χρησιμοποιήσουν για κάλυψη ηλεκτρικών εξόδων τους ή θα πληρώσουν λογαριασμούς για άπορες οικογένειας
  • Ευαίσθητοι καταναλωτές που είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικά προγράμματα των παρόχων ενέργειας – η Gridmates έχει στόχο να συνεργάζεται επίσημα με τον πάροχο, ώστε να επιτρέψει την δωρεά απευθείας σε ευαίσθητο καταναλωτή.


Τρία προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή 

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να παράγουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά, να διαχειριστούν ενέργεια, αλλά και να "αποθηκεύσουν" ενέργεια. Ταυτόχρονα, δυστυχώς, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι (ευαίσθητοι καταναλωτές) που δεν μπορούν να πληρώσουν για την κατανάλωση ενέργειάς τους», αναφέρει ο  δρ Κουτίτας και εξηγεί ότι «η Gridmates προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες που επιτρέπουν τους χρήστες να εξοικονομήσουν ενέργεια στο σπίτι τους και να την δωρίσουν σε κάποιον που έχει ανάγκη. Προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της κοινότητας μαζί».

Οι σπουδές του Έλληνα επιστήμονα, όπως λέει χαρακτηριστικά, τον βοήθησαν στην υλοποίηση του project του, καθώς είναι «απόφοιτος Φυσικού του ΑΠΘ και Διδακτορικός σε Electrical Engineering, University of Surrey», αλλά και ζει και εργάζεται στο εξωτερικό.

Δηλώνει ότι «το 70% της ομάδας της Gridmates είναι στην Ελλάδα όπου και γίνεται η ανάπτυξη του λογισμικού. Είμαστε μικροί αλλά μεγαλώνουμε. Έχουμε τέσσερις προγραμματιστές σε Θεσσαλονίκη και Διδυμότειχο. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει δωρητής ενέργειας και να βοηθήσει την Ελλάδα. Στην παρούσα φάση συνεργαζόμαστε με την Μετάδραση και παρέχουμε δωρεές ενέργειας για το κτίριο που φιλοξενεί ασυνόδευτα παιδιά», πρόσθεσε.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως «η εφαρμογή είναι δωρεάν και μπορεί να γίνει χρήση της μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου».