30 Σεπτέμβριος 2016, 11:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2016, 11:28

Ξεκίνησε στο ΣτΕ η μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες και το νόμο Παππά

  • Στο ΣτΕ προσέφυγαν εργαζόμενοι στα κανάλια

Συνεδριάζει από το πρωί η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, ΣΚΑΪ, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για την χορήγηση των 4 αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

Το πρώτο ερώτημα επί του οποίου θα κληθούν να απαντήσουν οι δικαστές είναι «επί του παραδεκτού», δηλαδή το εάν οι καναλάρχες από το προπαρασκευαστικό στάδιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας και τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, υπόκεινται σε βλάβη ανεπανόρθωτη.

Εδώ, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους είναι το σημείο «κλειδί» για το εάν οι δικαστές θα προχωρήσουν ή όχι στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσουν τα συνταγματικά και άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί από τους δικηγόρους των τηλεοπτικών σταθμών.

Κομβικό σημείο για την κρίση των μελών της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ είναι, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το ζήτημα του ποιος είχε την αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα να προκηρύξει και να διενεργήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή εάν η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) ή στον υπουργό Επικρατείας.

Στις  23 αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν κατατεθεί κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού έχει τεθεί και το ζήτημα του καθορισμού του αριθμού των αδειών μόνο στις τέσσερις, όπως και του ορισμού της τιμής εκκίνησης στα 3.000.000 ευρώ.

Παραμένει άγνωστο το εάν η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα ή θα χρειαστούν περισσότερες διασκέψεις Προέδρων.