30 Σεπτέμβριος 2016, 09:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2016, 09:24

Στο εδώλιο ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης

  • Στο εδώλιο ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αν δεν υπάρξει αναβολή, σήμερα, κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου λόγω της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

Ο Ιωάννης Διώτης δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατηγορούμενος για το αδίκημα της απιστίας, κατηγορία που ίδιος αρνείται.

Πρόκειται για το δεύτερο γύρο διερεύνησης της υπόθεσης, που φτάνει στο δικαστήριο μετά την έκθεση των πρώην συναδέλφων του Γ. Πεπόνη και Σ. Μουζακίτη οι οποίοι έθεσαν εν αμφιβόλω τους χειρισμούς του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ στην υπόθεση της επίμαχης λίστας. 

Ο πρώην eισαγγελικός λειτουργός καλείται να λογοδοτήσει για την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, κατηγορία που αφορά την μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας, στην οποία περιλαμβάνονταν ονόματα περισσότερων από 2.000 προσώπων που διατηρούσαν μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα HSBC. 


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Το βούλευμα που παρέπεμψε σε δίκη τον κ. Διώτη, (αριθμ. 44/2015) απορρίπτει τον ισχυρισμό του άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ως προϊόν υποκλοπής και δέχεται ότι η μη αξιοποίηση του, εμπόδισε την άντληση στοιχείων που θα συντελούσαν στην διενέργεια φορολογικών ελέγχων. Με το ίδιο βούλευμα, οι Εφέτες αποφάσισαν την απαλλαγή του προκατόχου του κ. Διώτη στο ΣΔΟΕ, Ιωάννη Καπελέρη, κατηγορούμενου επίσης για την μη αξιοποίηση των στοιχείων της επίμαχης λίστας, απoδεχόμενοι τους ισχυρισμούς του ότι δεν έλαβε ποτέ επισήμως από τον τότε προϊστάμενο του υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τη λίστα των καταθετών, πλην κάποιων ονομάτων για να φτιάξει το φορολογικό τους προφίλ και επίσης ότι δεν έλαβε ουδέποτε επίσημη εντολή για περαιτέρω έλεγχο.

Σε αυτή τη φάση αναμένεται να καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν πολιτικός προϊστάμενός του.