30 Σεπτέμβριος 2016, 00:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2016, 00:14

Επισκέψιμο το Φετιχιέ Τζαμί στην Ρωμαϊκή Αγορά

  • Επισκέψιμο το Φετιχιέ Τζαμί στην Ρωμαϊκή Αγορά
    Ένα ακόμα συντηρημένο μνημείο εντός της Ρωμαϊκής Αγοράς αποδίδεται στο κοινό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το αργότερο έως τον Νοέμβριο θα αποδοθεί στο κοινό το Φετιχιέ Τζαμί, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, γεγονός που θα προσθέσει ένα ακόμα συντηρημένο μνημείο στη Ρωμαϊκή Αγορά, μετά την πρόσφατη αποκατάσταση του Ωρολογίου Κυρρήστου (Αέρηδες), το οποίο είναι πλέον επισκέψιμο και στο εσωτερικό του.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου το Φετιχιέ Τζαμί θα καταστεί επισκέψιμο ως μνημείο, αλλά και ως χώρος όπου θα πραγματοποιούνται κατά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις και άλλες δράσεις, οι οποίες θα σχετίζονται με την Αθήνα και τα μνημεία της.

Το Φετιχιέ Τζαμί, γνωστό και ως Τζαμί του Σταροπάζαρου, βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Η ίδρυσή του συνδέθηκε αρχικά με την επίσκεψη του Μωάμεθ Β' του Πορθητή στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως κτίσμα του 1458. Ωστόσο, νεότερες μελέτες, σε συνδυασμό με ανασκαφικά δεδομένα, οδήγησαν στην εκ νέου χρονολόγησή του και την ένταξή του στο β' μισό του 17ου αι., πιθανότερα μεταξύ των ετών 1668-1670.

Το μνημείο ανεγέρθηκε πάνω στα ερείπια δρομικού ναού βυζαντινών χρόνων άγνωστης ονομασίας, από τον οποίο ορατό σήμερα είναι μόνον τμήμα του, που δεν σώζεται σε ικανό ύψος. Πρόκειται για μία βασιλική, αρχικά μονόκλιτη, η οποία μεταγενέστερα επεκτάθηκε και μετατράπηκε σε τρίκλιτη.

Μετά την οθωμανική κατάκτηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανασκαφικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2002, η χριστιανική βασιλική ή τμήμα της τουλάχιστον, πιθανότατα κατά τον 15ου αι., με τη διαμόρφωση της κεντρικής κόγχης του ιερού βήματος του ναού σε μιχράμπ, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. Πιθανότατα το τέμενος αυτό να λειτουργούσε μέχρι να ανοικοδομηθεί το Φετιχιέ Τζαμί.