29 Σεπτέμβριος 2016, 19:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2016, 20:05

Κοτζιάς κατά Χαν που άνοιξε θέμα Τσάμηδων

  • Κοτζιάς κατά Χαν που άνοιξε θέμα Τσάμηδων
    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν (φωτ.: EPA / Koca Sulejmanovic)

Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, σχετικά με τις αλυτρωτικές αξιώσεις της Αλβανίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, εξέφρασε μεταξύ άλλων την ικανοποίηση της Επιτροπής που θέματα όπως το τσαμικό είναι στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο χωρών. Άμεση και σκληρή ήταν η αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας».

«Ο επίτροπος Χαν με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί τον ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας, ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών. «Ήδη, του έχει ζητηθεί και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Ανιστόρητη και αναληθή χαρακτήρισε από την πλευρά της και η Μαρία Σπυράκη την απάντηση του Γιοχάνες Χαν.

Η θέση της Κομισιόν
Με αφορμή την απάντηση Γιοχάνες Χαν, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιαντσιτς κλήθηκε να διευκρινίσει τη θέση της Κομισιόν.

«Η Επιτροπή χαιρέτισε την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης», τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν επισημαίνοντας, ωστόσο, πως σε ό,τι αφορά τις διμερείς διαφορές οι Βρυξέλλες δεν λαμβάνουν θέση.