29 Σεπτέμβριος 2016, 16:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2016, 20:13

Ερντογάν: Ήττα η Συνθήκη της Λοζάνης, δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά

  • Ερντογάν: Ήττα η Συνθήκη της Λοζάνης, δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά
    (Φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Τουρκίας)

Άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία ζημιώθηκε από τη Συνθήκη της Λοζάνης που έθεσε τα όρια του σύγχρονου κράτους, και με αυτό τον τρόπο έκανε μια ιστορικής σημασίας τοποθέτηση με προεκτάσεις και στα ελληνοτουρκικά. Ο λόγος για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές, αμφισβήτησε το κατά πόσο η συμφωνία του 1923 ήταν μια νίκη, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, τα άρθρα της δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ερντογάν: Το καθεστώς του κεμαλισμού επιχείρησε να προβάλλει ως νίκη την Συνθήκη της Λοζάνης.

Για να στηρίξει το επιχείρημά του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επί λέξει: «Με τη Συνθήκη της Λοζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου θα ακουστείς απέναντι. Αυτό είναι νίκη;». Συνέχισε δε τονίζοντας ότι όσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας», κατέληξε.

Στο πλαίσιο των… προβοκατόρικων δηλώσεων, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε και έναν άλλο ισχυρισμό, ότι σε περίπτωση που πετύχαινε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο διεθνής παράγοντας θα επέβαλλε στην Τουρκία μια συνθήκη πολύ χειρότερη από αυτή των Σεβρών. 

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Σε αυστηρό τόνο, αν και ανεπίσημα, απάντησε η Ελλάδα στην πρόκληση του Τούρκου προέδρου ο οποίος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λοζάνης με την οποία παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Η Συνθήκη της Λοζάνης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», σχολίασαν διπλωματικές πηγές. Το υπουργείο Εξωτερικών παρά την σοβαρή πρόκληση του Τούρκου προέδρου δεν θέλησε να την αναβαθμίσει εκδίδοντας επίσημη ανακοίνωση, παρακολουθώντας πάντως τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών στόχος του Ερντογάν ήταν να χτυπήσει τους κεμαλιστές μιας και το ακροατήριο του ήταν κοινοτάρχες που στην πλειονότητα τους είναι ισλαμιστές. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταγράφουν όλες τις τουρκικές προκλήσεις και σε συσκέψεις αναλύουν το σκηνικό που διαμορφώνεται.