29 Σεπτέμβριος 2016, 10:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2016, 11:01

Τρία στοιχήματα του Τσίπρα μέχρι το τέλος του χρόνου

  • Συγχαρητήρια επιστολή Τσίπρα στον Τραμπ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του σχεδιάζει ο πρωθυπουργός. Τρία είναι τα κομβικά σημεία των κινήσεων με τις οποίες θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ, και να γυρίσει το... παιχνίδι.

Σημείο πρώτο: Το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανάψουν πράσινο στην Ελλάδα και ταυτόχρονα στα 2,8 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο της δόσης. 

Κάτι τέτοιο, εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, θα δώσει από τη μια επικοινωνιακή ανάσα στην κυβέρνηση, και από την άλλη θα ρίξει χρήμα στην αγορά μια και ένα σημαντικό ποσό πρέπει να επιστρέψει από το Δημόσιο σε όσους χρωστάει.

Σημείο δεύτερο: Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται κομβικό όχι μόνο για την εικόνα του κυβερνητικού κόμματος και για τη διεύρυνση που σχεδιάζει, αλλά γιατί θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης του ανασχηματισμού. Το συνέδριο είναι προγραμματισμένο για τα μέσα Οκτωβρίου.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι στον ανασχηματισμό να απαλλαγεί από τα βαρίδια, αλλά και να φρεσκάρει την κυβέρνησή του με πρόσωπα που θα προέρχονται από την κεντροαριστερά.

Σημείο τρίτο: Το θέμα του χρέους. Για τον πρωθυπουργό αυτό αποτελεί τη μητέρα των μαχών, μια και πιστεύει ότι εάν το πάρει θα μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση και να στριμώξει τη ΝΔ. Για την ώρα στο Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους για το θέμα, αν και πιστεύουν ότι λόγω πιέσεων του ΔΝΤ θα καταφέρουν να πάρουν το χρονοδιάγραμμα που ζητούν ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια δειλά-δειλά να βγουν και στις αγορές.

Από την άλλη, βέβαια, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί και την πραγματική οικονομία,  μια και μέχρι το τέλος του χρόνου οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων θα αρχίσουν να πέφτουν σαν το... χαλάζι, με ΕΝΦΙΑ, τέλη ΙΧ και φυσικά την καταβολή του φόρου εισοδήματος.