29 Σεπτέμβριος 2016, 11:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2016, 11:33

Σφοδρές αντιδράσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης για την «Αντιγόνη» στα Κατεχόμενα

  • Σφοδρές αντιδράσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης για την «Αντιγόνη» στα Κατεχόμενα
    Γέμισε χθες το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στα Κατεχόμενα παρά τις αντιδράσεις (φωτ.: philenews / Αντώνης Γ. Αντωνίου)

Αν και πλήθος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επέλεξαν να παρακολουθήσουν χθες την παράσταση Αντιγόνη στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στα Κατεχόμενα στην Κύπρο, οι αντιδράσεις Κύπριων πολιτικών και καλλιτεχνών ήταν σφοδρές και ευθαρσώς έκαναν λόγο για «αναγνώριση των Αρχών του ψευδοκράτους» από την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα την ώρα της παράστασης περίπου 80 πολίτες έκαναν ειρηνική διαμαρτυρία έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία. Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανέλαβε ο Σύλλογος Ελλαδιτών Λεμεσού. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και επέδωσαν ψήφισμα στην πρεσβεία το οποίο είναι διατυπωμένο με ιδιαίτερα καταγγελτικό λόγο κατά της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας αναφορά σε «ξεπούλημα» της Κύπρου και «τραγωδία» του ελληνισμού.


(Φωτ.: philenews / Αντώνης Γ. Αντωνίου)

Τι λένε πολιτικά κόμματα
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του, γιατί, όπως είπε, «Η Ελλάδα –ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος στις προσπάθειες δικαίωσης του κυπριακού Ελληνισμού– απόψε για πρώτη φορά αναγνωρίζει τις Αρχές του ψευδοκράτους».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι «η αποψινή νύχτα είναι μια τραγωδία για τον κυπριακό Ελληνισμό και την Ελλάδα», για να προσθέσει ότι «είναι μια τραγωδία για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε προηγουμένως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλαδιτών Κύπρου, πατήρ Παναγιώτης Μπουρούτης, ο οποίος χαρακτήρισε «ανάξιους» τους σημερινούς ηγέτες της Ελλάδας.


Ο Δημήτρης Λιγνάδης και η Ραφαέλα Κονίδη (φωτ.: Εθνικό Θέατρο)

Ο αντιπρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι απαράδεκτο τα κρατικά θέατρα της Ελλάδος να έρχονται στα κατεχόμενα με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και επέκρινε δριμύτατα την ελληνική κυβέρνηση για την στάση της. Σε ερώτηση γιατί δεν έγινε η εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό μέγαρο, το Κυπριακό ΥΠΕΞ, ή τον ΘΟΚ, είπε ότι ίσως έπρεπε να γινόταν και εκεί παρόμοιες εκδηλώσεις.

Αγνοήθηκαν, είπε, εκκλήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να μην γίνει παράσταση στο αρχαίο θέατρο στην κατεχόμενη Σαλαμίνα.

Αντιδρούν και γνωστοί Κύπριοι καλλιτέχνες
Ο σκηνοθέτης Φώτος Φωτιάδης δήλωσε ότι η παράσταση του Σοφόκλειου έργου στη Σαλαμίνα «είναι ύβρις στο πνεύμα και στο νόημα της Αντιγόνης», όπου η ηρωίδα θέλει να τιμήσει τον νεκρό Πολυνείκη σύμφωνα με τους νόμους του Δία και όχι με τον νόμο του Κρέοντα. Μιλώντας στην Καθημερινή Κύπρου έθεσε και το ζήτημα της αναβάθμισης του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, όταν, όπως είπε, «δεν ζητάς την άδεια από την επίσημη δημόσια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αλλά από το κατοχικό καθεστώς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Γιάννης Τουμαζής υποστήριξε ότι «δεν πάρθηκε καμία άδεια από τις κατοχικές αρχές, και όλα όσα ακούγονται περί άδειας και αναβάθμισης των κατοχικών Αρχών είναι ψευδή». Η παράσταση, είπε, ανέβηκε μέσω του MASDER.


(Φωτ.: Εθνικό Θέατρο)

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου, επικεφαλής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στην μεικτή επιτροπή για την συντήρηση μνημείων, ανέφερε ότι η απόφαση που πάρθηκε «ήταν εξ αρχής παρακινδυνευμένη, και για ακόμη μία φορά τίθεται το ερώτημα, νομιμοποιείται ή όχι ο εισβολέας με μια τέτοια ενέργεια; Πέρυσι στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας παρουσιάστηκε η τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος από τον ΘΟΚ, μία παράσταση η οποία ειδώθηκε μέσα από διαφορετικά πρίσματα και αναγνώστηκε κατά το δοκούν». Από πέρυσι έως σήμερα, είπε, δεν άλλαξε κάτι στο Κυπριακό, και εξέφρασε την γνώμη ότι και αυτή τη φορά θα γίνει το ίδιο. «Η τέχνη δεν είναι καρτοκινητή τηλεφωνία, και δεν πρέπει να τη μεταχειριζόμαστε ως τέτοια, την τέχνη πρέπει να την αφουγκραζόμαστε, αν θέλουμε να διδασκόμαστε», κατέληξε ο Τάκης Χατζηδημητρίου.

Πλήθος κόσμου στο αρχαίο θέατρο
Πάντως, την παράσταση την οποία ανέβασαν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος (ΕΘΕ) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER), παρακολούθησαν με άδεια των κατοχικών Αρχών, πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Η είσοδος, σε αντίθεση με τις παραστάσεις στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν δωρεάν, ενώ υπήρχαν υπέρτιτλοι στα τουρκικά και τα αγγλικά.

Την παράσταση παρακολούθησαν ξένοι διπλωμάτες, πλην των Ελλήνων, και προσωπικότητες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο των δύο κοινοτήτων.