29 Σεπτέμβριος 2016, 11:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2016, 11:49

Η εορτή της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού στις Αχαρνές (φωτο)

  • Η εορτή της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού στις Αχαρνές (φωτο)
  • Η εορτή της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού στις Αχαρνές (φωτο)
  • Η εορτή της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού στις Αχαρνές (φωτο)
  • Η εορτή της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού στις Αχαρνές (φωτο)

Με ένα τρικούβερτο ποντιακό γλέντι, ανάμεσα σε πολυκατοικίες κοντά στο κέντρο των Αχαρνών, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες θρησκευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού –με το Παλαιό Ημερολόγιο στις 27/9–, που έγιναν την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016, στις Αχαρνές.

Με ποντιακό γλέντι ξεκίνησε, την προπαραμονή, ο εορτασμός του Τιμίου Σταυρού Αχαρνών.

Ο Βασίλης Σεμερτζίδης στη λύρα και το τραγούδι, ο Γιώργος Παπαδόπουλος στη λύρα, ο Νίκος Σιδηρόπουλος στο νταούλι και ο Στέλιος Βασιλειάδης στα πλήκτρα άνοιξαν την αυλαία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, παραμονή της εορτής, έγινε Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους της πόλης των Αχαρνών. Προπορεύονταν της πομπής η Φιλαρμονική του Δήμου Αχαρνών και τα παιδιά από το ορφανοτροφείο «Αγίας Τριάδας» Ιλίου.

Την εικόνα βαστούσαν άνδρες ενδεδυμένοι με την ποντιακή φορεσιά.

Αν και η ψύχρα ήταν αισθητή, δεν άργησε να στηθεί το ποντιακό γλέντι και να ζεσταθεί η ατμόσφαιρα. Γι’ αυτόν το λόγο επιστρατεύτηκαν ο Δημήτρης Καρασαββίδης στο τραγούδι, ο Βασίλης Σεμερτζίδης στη λύρα, ο Στάθης Σαντσαρίδης, ο Σταύρος Καλαϊτζίδης στα πλήκτρα και ο Κώστας Καρασαββίδης στα τύμπανα.


Λίγο πριν σερβιριστεί το γεύμα αγάπης για τα κορίτσια από το ορφανοτροφείο «Αγίας Τριάδας» Ιλίου

Αρκετές νοικοκυρές παρασκεύασαν και προσέφεραν εδέσματα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αρχιεπίσκοπος (ΓΟΧ) Αθηνών και πάσης Ελλάδος Μακάριος, οι επίσκοποι Ρωγών Δωρόθεος, Κυκλάδων Σάββας, Χριστιανουπόλεως Ιάκωβος, Καισαρείας Τιμόθεος, Κορίνθου Παγκράτιος, ο δήμαρχος Αχαρνών Ιωάννης Κασσαβός –ο οποίος επέδειξε και τις ικανότητές του στον ποντιακό χορό–, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αχαρνών Μαρία Ναυροζίδου, ιερείς από παρακείμενους ναούς και πλήθος κόσμου.

Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ25
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2016