28 Σεπτέμβριος 2016, 19:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτέμβριος 2016, 19:12

Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη για την Παιδεία

  • Υπόθεση Novartis: Ανταλλάσσουν «πυρά» Μαξίμου-ΝΔ για τις αποχωρήσεις από την προανακριτική
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε σήμερα η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την Παιδεία. Το κλίμα της έντασης ήταν τέτοιο που για πρώτη φορά οι Τσίπρας-Μητσοτάκης πέρασαν σε κτυπήματα κάτω από τη μέση. Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι υπερασπίζεται την ιδιωτική εκπαίδευση γιατί δεν έχει περάσει ποτέ έξω από δημόσιο σχολείο ή πανεπιστήμιο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κατηγόρισε για υποκρισία.

«Μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απ’ έξω ούτε από δημόσιο σχολείο, ούτε από δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τη δημόσια παιδεία παρά μονάχα την ιδιωτική» είπε σε σκληρό προσωπικό τόνο ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «αυτό είναι το βασικό σας πρόβλημα όταν μιλάτε για την εκπαίδευση».

Απαντώντας στον Κ. Μητσοτάκη, που του καταλόγισε ότι συμμετείχε στις καταλήψεις, υποστήριξε: «Είμαι περήφανος για την προσωπική μου διαδρομή και τη συμμετοχή μου στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας». Αναφέρθηκε ακόμη στους αγώνες του το 1991 ενάντια στον «αντιαυταρχικό» νόμο της κυβέρνησης του πατέρα του νυν προέδρου της ΝΔ. Πρόσθεσε πως αυτοί οι αγώνες πήγαν την κοινωνία μπροστά και υποστήριξαν τη δωρεάν παιδεία.

«Εσείς στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο» απάντησε στον πρωθυπουργό, σε αντίστοιχο τόνο, ο Κ. Μητσοτάκης καταλογίζοντάς του υποκρισία. «Είχα την δυνατότητα να σπουδάσω σε ένα σπουδαίο αμερικάνικο μη κρατικό πανεπιστήμιο. Θα μπορούσατε και εσείς να το κάνετε γιατί είχατε την οικονομική άνεση» υπογράμμισε. Νωρίτερα είχε στηλιτεύσει τη συμμετοχή του Τσίπρα στις καταλήψεις και είχε επισημάνει το όνομα της παράταξης («Εγκέλαδος») που ήταν τότε επικεφαλής ο Αλ. Τσίπρας. «Εγκέλαδος είναι αυτό που έχετε προκαλέσει στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Προτού καν τελειώσει η προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την Παιδεία, «κλείδωσε» η επόμενη, που θα αφορά τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η πρόταση έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα, στη δευτερολογία του, και ενώ είχε προηγηθεί έντονος διάλογος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι και τον περασμένο Μάρτιο είχε προκαλέσει ο ίδιος προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαπλοκή «και υποστήκατε πανωλεθρία. Με πολλή μεγάλη χαρά θα έρθουμε να τα συζητήσουμε όλα», σημείωσε.

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων για να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης. Αυτή πάντως μπορεί να διεξαχθεί μετά την ερχόμενη εβδομάδα, διότι ο Αλ. Τσίπρας είχε εξαντλήσει, με βάση τον κανονισμό της Βουλής, το αντίστοιχο αίτημά του για την προηγούμενη κοινοβουλευτική σύνοδο.