28 Σεπτέμβριος 2016, 17:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτέμβριος 2016, 17:58

Ρωσικής κατασκευής πύραυλος έριξε το μαλαισιανό αεροπλάνο, λένε διεθνείς ερευνητές

  • Ρωσικής κατασκευής πύραυλος έριξε το μαλαισιανό αεροπλάνο, λένε διεθνείς ερευνητές
    Μέλη της διεθνούς ομάδας ερευνητών παρουσιάζουν το πόρισμά τους για την πτήση MH17 (EPA / Jerry Lampen)

Στις 17 Ιουλίου 2014 η πτήση MH17 της Malaysia Airlines εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την ώρα που το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία εκτελώντας το δρομολόγιο Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, και μετά από άπειρες θεωρίες συνωμοσίας που διατυπώθηκαν, διεθνές πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος που έριξε το αεροσκάφος με τους 298 επιβαίνοντες ήταν ρωσικής κατασκευής και εκτοξεύτηκε από φιλορώσους αντάρτες. Τα ευρήματα αντιβαίνουν τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι υπεύθυνες είναι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Προκειμένου να λυθεί το μυστήριο με την πτήση MH17, ομάδα εισαγγελέων, με επικεφαλής Ολλανδούς αφού τα περισσότερα θύματα είναι Ολλανδοί πολίτες, ανέλαβαν να μελετήσουν τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους. Με βάση αυτά προέκυψε και το πόρισμα σύμφωνα με το οποίο η εκτόξευση του πυραύλου έγινε από το χωριό Περβομάισκ.


Το ανακατασκευασμένο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους της Malaysia Airlines (φωτ.: EPA / Lloyd Jones)

Αμέσως μετά την κατάρριψη, λένε οι ερευνητές, το πυραυλικό σύστημα Buk που χρησιμοποιήθηκε μετακινήθηκε και πάλι σε ρωσικό έδαφος. Οι διεθνείς εισαγγελείς προσθέτουν ότι δεν είναι σαφές εάν οι στρατιώτες πήραν εντολές, ή εάν ενήργησαν ανεξάρτητα. Επίσης, αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας. Πρόσθεσαν δε ότι δεν είχαν ακόμα πρόσβαση σε νέες εικόνες από ραντάρ που έδωσε η Μόσχα, λέγοντας πως «σαφώς και θα εξεταστούν».

Οι εισαγγελείς που έκαναν την έρευνα προέρχονται από την Ολλανδία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Μαλαισία και την Ουκρανία.

Πριν από την ανακοίνωση του πορίσματος (για το περιεχόμενο του οποίου ενημερώθηκαν πρώτα οι συγγενείς των θυμάτων), το Κρεμλίνο έσπευσε προκαταβολικά να επαναλάβει ότι «εάν επρόκειτο για πύραυλο, δεν εκτοξεύτηκε από περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες».


Μέλη της διεθνούς ομάδας ερευνητών παρουσιάζουν το πόρισμά τους για την πτήση MH17 (EPA / Jerry Lampen)

H ομάδα των ερευνητών σημειώνει ότι έχει εντοπίσει 100 πρόσωπα ενδιαφέροντος, όπως τα χαρακτήρισε, χωρίς όμως να έχει προσδιορίσει μεμονωμένους υπόπτους. Παρόλα αυτά, οι εισαγγελείς δεν μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για το ποιο δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση.