28 Σεπτέμβριος 2016, 12:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2016, 13:59

Στην Ελλάδα ο Τζέιμς Σταυρίδης – Τι είπε για την παγκόσμια ασφάλεια

  • Στην Ελλάδα ο Τζέιμς Σταυρίδης – Τι είπε για την παγκόσμια ασφάλεια
    Ο Τζέιμς Σταυρίδης κατά τη διάρκεια της διάλεξής του στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του ΥΠΕΞ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Το όνομά του έπαιξε έντονα για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ δίπλα στη Χίλαρι Κλίντον, αν και τελικά τα σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο λόγος για τον ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη, πρώην διοικητή των ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων Ευρώπης και νυν πρύτανη στο Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Ταφτς της Μασαχουσέτης.

Με ποντιακές ρίζες (για τις οποίες έγραψε και σε ένα από τα βιβλία του), ο επονομαζόμενος «Ζορμπάς» βρίσκεται στην Ελλάδα.

Την Τρίτη, μάλιστα, έδωσε διάλεξη για την παγκόσμια ασφάλεια στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών. Στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης», ο Τζέιμς Σταυρίδης τόνισε ότι στον 20ό αιώνα «αποτύχαμε όταν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ασφάλεια με το να χτίσουμε τοίχους».

Αναφερόμενος στην εμπειρία του, καθώς ήταν στο Πεντάγωνο την ημέρα που η Αλ Κάιντα έριξε το αεροπλάνο, είπε χαρακτηριστικά: «Ήμουν πολύ τυχερός που επέζησα. Αυτό που κατάλαβα εκείνη την ημέρα ήταν η ειρωνεία να προστατεύομαι από τα ισχυρότερα τείχη του κόσμου, και να φυλάσσομαι από ισχυρό στρατό στην πρωτεύουσα ενός πολύ ισχυρού έθνους, και να μην είμαι ασφαλής».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Μιλώντας για τις πιο σημαντικές διεθνείς προκλήσεις ασφάλειας σήμερα ανέφερε, κατά σειρά, το Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν, την Βόρεια Κορέα, τη Συρία και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου «που υπάρχουν διαφορές που εμπλέκουν πολλά κράτη», την Ουκρανία, τα Βαλκάνια που, όπως είπε, αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος η ένταση συνεχίζεται.

Σταυρίδης: Η πιο επικίνδυνη χώρα αυτή τη στιγμή είναι η Βόρεια Κορέα, κυρίως λόγω των πυρηνικών και του ηγέτη της.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Ρωσίας στη Συρία διατύπωσε τη θέση πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ένας προβληματικός εταίρος «και αυτό δυσκολεύει τη συνεργασία Ουάσιγκτον-Μόσχας για την εξεύρεση λύσης». Ακόμα, έκανε ειδική μνεία στη βελτίωση των διακρατικών σχέσεων, τη δημιουργία συμμαχιών –με εξέχουσα το ΝΑΤΟ–, και αξιόμαχων στρατών, καθώς και στην αντιμετώπιση των εγκληματικών απειλών στον κυβερνοχώρο.

Μήνυμα στην ομογένεια
Ο Τζέιμς Σταυρίδης, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Αθήνα, συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη.

Στη συζήτηση που είχαν, με αφορμή και την οικονομική κρίση, υπογράμμισαν τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ομογένεια στην ταχύτερη ανάκαμψη της Ελλάδας. Ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει το μήνυμα σε προγραμματισμένη του ομιλία ενώπιον της ελληνικής ομογένειας.