28 Σεπτέμβριος 2016, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτέμβριος 2016, 12:40

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από τρεις βιολογικούς γονείς στον κόσμο

  • Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από τρεις βιολογικούς γονείς στον κόσμο
    (Φωτ.: fusion.net)

Τρεις και όχι δύο βιολογικούς γονείς έχει μωρό ηλικίας 5 μηνών που γεννήθηκε μέσω αμφιλεγόμενης κατά πολλούς επιστήμονες μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Μεξικό, με τη βοήθεια ερευνητικής ομάδας στην οποία ανήκει και ο κυπριακής καταγωγής βιολόγος Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Το αγοράκι έχει DNA από την μητέρα, τον πατέρα του και μια γυναίκα δότρια ωαρίου.

Συγκεκριμένα ο μικρούλης έχει ελάχιστο γενετικό υλικό, περίπου 0,1% από την δότρια που «χρησιμοποιήθηκε» γιατί η μητέρα πάσχει από μια σπάνια ασθένεια, το σύνδρομο Leigh που πλήττει ένα στα 40.000 παιδιά προκαλώντας γενετική μετάλλαξη στα μιτοχόνδρια του κυττάρου και τελικά θάνατο 2-3 χρόνια μετά τη γέννηση. Η μητέρα, ιορδανικής καταγωγής όπως και ο σύζυγός της, είχε κληροδοτήσει τα γονίδια της θανατηφόρας νευρολογικής πάθησης σε δύο μωρά, τα οποία έχουν πεθάνει, ενώ είχε κάνει και τέσσερις αποβολές.

Η μέθοδος
Αναζητώντας λύση στο πρόβλημά τους, οι γονείς απευθύνθηκαν στην αμερικανική κλινική New Hope Fertility Center υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Νέα Υόρκη. Ο επικεφαλής γιατρός δρ Τζον Ζανγκ αποφάσισε να εφαρμόσει για πρώτη φορά την τεχνική των «τριών γονιών» (πιο επίσημα «μιτοχονδριακή δωρεά») σε μια κλινική στο Μεξικό, καθώς η μέθοδος δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ.


Ο δρ Τζον Ζανγκ με το μωρό με τους «τρεις γονείς» (φωτ.: New Hope Fertility Center)

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους στο περιοδικό Fertility and Sterility, σύμφωνα με το New Scientist που πρώτο αποκάλυψε το επίτευγμα, εισήγαγαν τον κυτταρικό πυρήνα της μητέρας στο ωάριο της δότριας από όπου είχε αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας. Στη συνέχεια το ωάριο γονιμοποιήθηκε με το σπέρμα του πατέρα. Με αυτό τον τρόπο, οι γιατροί κατάφεραν να δημιουργήσουν πέντε έμβρυα, ωστόσο μόνο το ένα αναπτύχθηκε κανονικά.

Το μωρό είναι υγιές και δεν πάσχει από το σύνδρομο. Όμως στα κύτταρά του υπάρχει ακόμα 1-2% του προβληματικού DNA της μητέρας του.

Η κοινότητα των εμβρυολόγων και άλλων επιστημόνων εμφανίζεται επιφυλακτική και έχει ακόμη πολλές αμφιβολίες τόσο βιοηθικής φύσης, όσο κατά πόσο η μέθοδος είναι ασφαλής και ώριμη για εφαρμογή στην πράξη.

Τον επόμενο μήνα οι γιατροί που εφάρμοσαν πρώτοι την εν λόγω τεχνική, θα κάνουν σχετική παρουσίαση στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Γιούτα και αναμένεται να δώσουν διευκρινίσεις.