28 Σεπτέμβριος 2016, 10:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτέμβριος 2016, 10:54

Νίκος Ξυδάκης: Η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια των αντοχών της

  • Νίκος Ξυδάκης: Η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια των αντοχών της
    (Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ / John Writer)

Στα όρια της έχει φτάσει η Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων και δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα μας να δεχθεί κανέναν πρόσφυγα από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt», σύντομα θα μεταφερθούν πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Θα ξεκινήσουμε σύντομα τη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων από τα νησιά στη ηπειρωτική χώρα για να ανακουφίσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό θα γίνει με πολύ καλά οργανωμένο και νόμιμο τρόπο και θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενους χώρους» είπε ο Νίκος Ξυδάκης. 


(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Οι πυρκαγιές και τα επεισόδια, σε ορισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά, είναι κατά μία έννοια συνέπεια της απουσίας κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκή Ενωσης και της έλλειψη υποστήριξης εκ μέρους τους» και ενώ θα μπορούσαν άμεσα να κατανεμηθούν 7.000 πρόσφυγες «οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ είτε δέχονται πολύ λίγους είτε δεν απαντούν καν στο αίτημά μας» πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2015 και επί συνόλου 65.000 προσφύγων, έχουν γίνει δεκτοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.500.

Την ίδια στιγμή έρχονται και άλλοι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και «η κατάσταση εκεί μπορεί εύκολα να εκτραπεί και να κλιμακωθεί. Αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε» συμπλήρωσε.

Ο Ξυδάκης επέκρινε μάλιστα την πρόθεση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα πρόσφυγα από χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία. «Δεν είναι ρεαλιστικό να επιμένει κανείς στην εφαρμογή του Δουβλίνου και να επαναπροωθεί πρόσφυγες από άλλες χώρες στην Ελλάδα» τόνισε. «Υπάρχουν ήδη 60.000 πρόσφυγες και «αυτό μας έχει φέρει στα όρια των αντοχών μας. Εάν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μας στείλουν τους ανθρώπους οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα τότε σύντομα θα έχουμε ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες».