27 Σεπτέμβριος 2016, 22:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτέμβριος 2016, 22:18

Με 152 ψήφους πέρασε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

  • Με 152 ψήφους πέρασε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
    Εικόνα από την Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Με την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ περνούν πλέον ως προίκα για ιδιωτικοποίηση στο Υπερταμείο οι έξι ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ), καθώς το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στη συζήτηση δεν μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η στάση αυτή προκάλεσε αρκετά σχόλια στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, σε σύνολο 293 παρόντων, υπερψηφίστηκε από 152 βουλευτές (απουσίαζε ο Κ. Σέλτσας του ΣΥΡΙΖΑ λόγω προβλήματος υγείας) ενώ «όχι» είπαν 141 βουλευτές.

Έλειπαν συνολικά επτά βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Ν. Νικολόπουλος και η Φ. Γεννηματά, που δεν μετείχε στην ψηφοφορία. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τα άρθρα που αφορούν την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αρχηγοί, πάντως, των υπόλοιπων κομμάτων έδωσαν κανονικά το παρών, εξαπολύοντας τα πυρά τους προς την κυβέρνηση.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρόθυμους, υπάκουους αλλά και υποταγμένους στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Εκτίμησε ότι ήδη έξι χρόνια θυσιών έχουν χαθεί και ουσιαστικά ζήτησε την εμπλοκή του εισαγγελέα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. «Οι σκελετοί που επιχειρήθηκε άρον- άρον να κρυφτούν σε απόμερα βοσκοτόπια και σε τραπεζικές θυρίδες είναι πια σε κοινή θέα. Το τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ κυβέρνησης-Καλογρίτσα–Τράπεζα Αττικής έχει αποκαλυφθεί. Πολιτικά, ηθικά και νομικά ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει. Τώρα είναι η ώρα του εισαγγελέα», τόνισε χαρακτηριστικά.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε (απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) ότι το «ηθικό πλεονέκτημα έχει γίνει βαρίδι στα πόδια σας». Πρόσθεσε ότι «το σύνθημα είναι έφοδος στο κράτος και η δικαιολογία σας "το έκαναν κι οι άλλοι"».  Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης προέβλεψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σύντομα θα… καταρρεύσει.

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει έτσι μέχρι να καταρρεύσει, γιατί είναι σίγουρη η κατάρρευση του ή να γίνει η οικουμενική ή να πάμε σε εκλογές. Αυτός πρέπει να αποφασίσει», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι «ο κακός άνθρωπος που θέλει να τα πουλήσει όλα», ενώ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αντώνη Σαμαρά.