27 Σεπτέμβριος 2016, 21:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτέμβριος 2016, 18:47

Κομισιόν: «Ελληνικό γιαούρτι» μόνο αυτό που προέρχεται από την Ελλάδα

  • Κομισιόν: «Ελληνικό γιαούρτι» μόνο αυτό που προέρχεται από την Ελλάδα

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτ, απαντώντας σε αντίστοιχη επιστολή του Β. Αποστόλου με την οποία ο Έλληνας υπουργός εξέφραζε τη ρητή διαφωνία της χώρας μας στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία.

Στην απαντητική του επιστολή ο Β. Αντριουκάιτ δηλώνει ρητά ότι η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Κομισιόν ως ένδειξη προέλευσης (σ.σ. δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα) και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών.

«Με την απαντητική επιστολή που πήραμε πριν από μερικές μέρες από τον κ. Αντριουκάιτ, έχοντας μάλιστα και την εξουσιοδότηση του κ. Χόγκαν (σ.σ. επίτροπος Γεωργίας), έγιναν αποδεκτά τα επιχειρήματά μας και αυτό αποτελεί μια πρώτη νίκη σε μια προσπάθεια υπεράσπισης ενός προϊόντος που είναι συνυφασμένο με την ελληνική ποιοτική παραγωγή», τόνισε ο Β. Αποστόλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, και πρόσθεσε πως «έχουμε ζητήσει και θα συνεχίζουμε να πιέζουμε, παίρνοντας νέες πρωτοβουλίες, ώστε να μην υπάρξει έγκριση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό που ζητάει η Τσεχία. Δεν θα το αφήσουμε το θέμα, παρότι η απάντηση του επιτρόπου είναι ένα σημαντικό βήμα».