27 Σεπτέμβριος 2016, 16:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτέμβριος 2016, 17:40

Ο χειμώνας έφτασε στις Άλπεις του Πόντου (φωτο, βίντεο)

  • Ο χειμώνας έφτασε στις Άλπεις του Πόντου (φωτο, βίντεο)
    Ο Μεχμέτ Κιουτσιούκ στο παρχάρ' με φόντο τα πρώτα χιόνια (φωτ.: Μεχμέτ Κιουτσούκ)
  • Ο χειμώνας έφτασε στις Άλπεις του Πόντου (φωτο, βίντεο)
    Λίγο πριν ανάψουν οι σόμπες στα σπίτια (φωτ.: Μεχμέτ Κιουτσούκ)

«Εσιόν’σεν κι εκαπάτεψεν ’ς σα ψηλά τα ραχία, το χειμωγκόν θ’ εβγάλ’ ατόν απές σ’ εσά τα ψύ’α» πρέπει να αρχίσουν να τραγουδούν οι ερωτιάρηδες κάτοικοι του Πόντου, μιας και την προηγούμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, ήδη το πρώτο χιόνι έκανε την εμφάνισή του στις Ποντικές Άλπεις.

Στα ορεινά Ριζούντας, Ερζερούμ, Αρτβίν, Αρνταχάν (σε υψόμετρο πάνω από 1.800 μέτρα) το χιόνι έφτασε τους 12 πόντους, με τη θερμοκρασία να δείχνει ακόμη και -4 βαθμούς σε κάποιες περιοχές.

Οι παρχαρέτ’ κατεβαίνουν από τα οροπέδια, αναφέρει στο pontos-news.gr ο Μεχμέτ Κιουτσούκ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούν να βόσκουν τα ζώα, τα χτήνια», λόγω του κρύου. Ακόμη, μας αναφέρει πως έκαναν την εμφάνισή τους τα «χιονεάρεα» –λουλούδια του χιονιού– σε χαμηλότερα υψόμετρα. Το συμπέρασμα είναι ότι από τη μεριά της φύσης στον παράλιο και μεσογειακό (σε χαμηλότερο υψόμετρο) Πόντο το φθινόπωρο ξεκινά επίσημα, στις Ποντικές Άλπεις ξεκινά να χειμωνιάζει, μέχρι να πάρει για τα καλά τη σειρά του ο χειμώνας οπότε και όλα θα ντυθούν στα λευκά.

Χιόνι και στα Σούρμενα, στο βουνό Μαντούρ, όπως δήλωσε στο pontos-news.gr ο Μαχμούτ Γκιοκσάλ, αλλά και στο Βιθύνιον (Μπολού), όπου υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο. Αν και οι αρμόδιοι στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και των χιονοδρομικών κέντρων πιάστηκαν στον ύπνο, κατάφεραν σύντομα να κρατήσουν τους επαρχιακούς ορεινούς δρόμους ανοιχτούς.

Έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά στον Πόντο κάθε καιρός, κάθε μέρα, είναι μοναδική και μαγευτική...

Βασίλης Καρυοφυλλίδης