27 Σεπτέμβριος 2016, 12:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτέμβριος 2016, 11:29

Παρουσία Πόντου στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή (φωτο, βίντεο)

  • Παρουσία Πόντου στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή (φωτο, βίντεο)
  • Παρουσία Πόντου στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή (φωτο, βίντεο)
  • Παρουσία Πόντου στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή (φωτο, βίντεο)
  • Παρουσία Πόντου στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή (φωτο, βίντεο)

Με άρωμα Πόντου άνοιξε η αυλαία του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2016, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους οι διοργανωτές του φεστιβάλ, που ανεπίσημα πρότειναν στους Πόντιους να συμμετάσχουν και του χρόνου στην κεντρική σκηνή.

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν με αυτή την πρόταση τόσο η Ένωση Ποντίων Περιστερίου όσο και ο καλλιτέχνης Ηλίας Υφαντίδης.

Το πρόγραμμα των Ποντίων ξεκίνησε με τον Ηλία Υφαντίδη ο οποίος τραγούδησε την «Αροθυμία», ενώ στη συνέχεια με τη λύρα και τη φωνή του συνόδευσε τα δύο σωματεία, την Ένωση Ποντίων Περιστερίου και τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών, που χόρεψαν μαζί στη λαϊκή σκηνή παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς (στο νταούλι τούς συνόδευε ο Θεοδόσης Ευφραιμίδης). Ακολούθησε τρικούβερτο ποντιακό γλέντι.

Ξεσήκωσε τους παρευρισκομένους ο χορός σέρρα, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε παρατεταμένα.

Με δεδομένο ότι τελευταίος καλλιτέχνης ο οποίος έπαιξε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ ποντιακά (πριν από πέντε χρόνια) ήταν ο αείμνηστος Γιώργος Αμαραντίδης, ο Ηλίας Υφαντίδης δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του. Γι’ αυτό, αλλά και για την τιμή που ένιωσε να αποδίδεται στο πρόσωπό του με την πρόσκληση να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, καθώς αισθάνθηκε να αναπληρώνει αυτό το κενό και να δίνει μια συνέχεια στην ποντιακή βραδιά του φεστιβάλ, μίλησε στο pontos-news.gr, δηλώνοντας παράλληλα εντυπωσιασμένος από τη διοργάνωση και από τον όγκο των παρευρισκομένων.

Ο Ηλίας Υφαντίδης υπήρξε μαθητής του «Σιμούλ’».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου Θανάσης Αθανασιάδης δήλωσε στο pontos-news.gr: «Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προσκλήσεις, απ’ όπου και αν προέρχονται αυτές», όσον αφορά εκδηλώσεις κομμάτων του συνταγματικού τόξου. «Ο ποντιακός χώρος έχει ανθρώπους από όλα τα χρώματα και κόμματα», είπε, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι «να αναδειχθεί ο ποντιακός πολιτισμός».


Ποντιακό γλέντι με τον Ηλία Υφαντίδη, μετά την παρουσίαση τον χορευτικών συγκροτημάτων

«Το περίμεναν το ποντιακό γλέντι», είπε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του ΚΟΠΑ Ρούλα Ελευθεριάδου, περιγράφοντας τη Νεολαία του ΚΚΕ ως «μια νεολαία που και γλεντά και αγωνίζεται».

  • Φωτογραφίες: 902.gr.