25 Σεπτέμβριος 2016, 22:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2016, 15:04

Συγκροτήθηκε επιτροπή για την ενότητα του ποντιακού χώρου (φωτο)

  • Συγκροτήθηκε επιτροπή για την ενότητα του ποντιακού χώρου (φωτο)
    Το πνεύμα ενότητας επικράτησε κατά την πρώτη συνέλευση της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού, παρά τις μικρές εντάσεις

Τη συγκρότηση μιας επταμελούς επιτροπής με δύο αναπληρωματικά μέλη, η οποία θα αναλάβει να συγκεντρώσει σε ένα κείμενο τις προτάσεις που κατατέθηκαν, να τις μεταφέρει στις υπάρχουσες ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με μοναδικό στόχο τη συγκρότηση ενός ενιαίου οργάνου που θα εκφράζει και θα εκπροσωπεί ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό, αποφάσισε η πρώτη συνέλευση της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Την επταμελή επιτροπή θα αποτελούν οι Ολυμπιονίκες Γιώργος Ποζίδης και Τασούλα Κελεσίδου, οι ακαδημαϊκοί Γιώργος Παυλίδης και Σάββας Μαυρίδης, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής Χάρης Πασβαντίδης και οι Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση Μιχάλης Σαββίδης και Γιώργος Καλαϊτσίδης.

Ως αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν ο σκηνοθέτης Κώστας Εφραιμίδης και ο Πλούταρχος Κανετίδης.

Στην πρώτη συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, παρευρέθηκαν γνωστοί Πόντιοι από τους χώρους της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, του αθλητισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων και μέλη των διοικήσεων δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργάνων.

Έτσι, από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο έδωσαν το παρών και εξέφρασαν τις απόψεις τους υπέρ της ενότητας η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) Χριστίνα Σαχινίδου, ο πρόεδρος και ο γ.γ. του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Χαράλαμπος Αποστολίδης και Στέφανος Τανιμανίδης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Αλεξανδρίδης, η πρόεδρος και ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης Αγγελική Παπαδοπούλου και Ηρακλής Τσακαλίδης, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, και άλλοι.


Παναγιώτης Ψωμιάδης και Σάββας Αναστασιάδης

Επίσης, υπέρ της ενότητας στον ποντιακό χώρο τάχθηκαν ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος και ο πρώην βουλευτής και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Η ισχύς εν τη ενώσει
«Η ισχύς εν τη ενώσει» ήταν το σύνθημα της εκδήλωσης, ενώ η οργανωτική επιτροπή έθεσε ως βασικό όρο στον κάθε ομιλητή να αποφευχθεί οποιαδήποτε δηκτική αναφορά ή επίθεση σε οποιοδήποτε σωματείο, ομοσπονδία, συνομοσπονδία ή πρόσωπο.

Ιδιαίτερα αυστηρός στο θέμα αυτό ήταν ο πρόεδρος της συνέλευσης Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος αφαίρεσε αμέσως το λόγο στις πολύ λίγες περιπτώσεις που επιχειρήθηκε παράβαση του όρου.


Γιώργος Παυλίδης και Γιώργος Ποζίδης

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Ποζίδης, ένας από αυτούς που πρωτοστάτησαν για τη συγκρότηση της πρωτοβουλίας, ο οποίος τόνισε ότι «πρόκειται για πρωτοβουλία άδολη, χωρίς ψηφοθηρικούς σκοπούς ενόψει εκλογών στις ομοσπονδίες, χωρίς πολιτικά κίνητρα, χωρίς να υπάρχει κάποιος από πίσω μας. Στόχος μας είναι η ενότητα και η αδελφοσύνη μεταξύ των Ποντίων και για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της συνέλευσης Γιώργος Παυλίδης είπε ότι τιμά όλους όσοι έδωσαν το χρόνο τους για οποιοδήποτε ποντιακό ζήτημα και ζήτησε από τους παρισταμένους να βγάλουν από το μυαλό τους οποιαδήποτε σκέψη συνωμοσίας, αφού δεν βρίσκεται κανείς πίσω από την κίνηση.


Η Βούλα Πατουλίδου στο βήμα της συνέλευσης

Για αποκρουστικό διχασμό έκανε λόγο ο Χάρης Πασβαντίδης, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία άγεται και φέρεται από οργανωμένες μειοψηφίες που επιβάλλουν τη γνώμη τους, ενώ με ένταση στη φωνή της η Βούλα Πατουλίδου σημείωσε ότι στην εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη 19η Μαΐου δεν ήταν κανείς από τους οργανωμένους Πόντιους, τη στιγμή που ομάλ’ για ρεκόρ Γκίνες χόρεψαν πολλές χιλιάδες. «Όταν λες μια αλήθεια, ο ένας με τον άλλο χώρο σε πυροβολούν και μετά σκέφτεσαι, τι δεν κατάλαβες σωστά. Ας βγάλουμε επιτέλους τη διχόνοια από μέσα μας», είπε η Βούλα Πατουλίδου.

Τη δημιουργία ενός οργανωμένου αντιπροσωπευτικού σχήματος που θα μιλά με μία φωνή και την εγκατάλειψη των εγωισμών ζήτησε ο Σάββας Αναστασιάδης, ενώ ο νεαρός Βιτάλης Καϊσίδης από την Καβάλα πρότεινε η επιτροπή που θα συγκροτηθεί από τη συγκεκριμένη συνέλευση να ονομαστεί Εθνικό Συμβούλιο Πόντου.

Παρών σε ό,τι του ζητήσει η κίνηση δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Τόνισε ότι απέχει συνειδητά από τις εκδηλώσεις, διότι τον ενοχλεί η μη ενιαία λειτουργία του ποντιακού χώρου, ενώ ο Κώστας Αλεξανδρίδης είπε ότι στο παρελθόν τάχθηκε πολλές φορές υπέρ της ενότητας και έκανε έκκληση να αφήσουν το χώρο όσοι στο παρελθόν έκαναν λάθη και φέρουν ευθύνη.

«Να πάμε σπίτια μας»
Να διαλυθούν οι ομοσπονδίες και τα παγκόσμια όργανα του ποντιακού ελληνισμού, αφού δεν πέτυχαν να ενώσουν το χώρο, «και να πάμε σπίτια μας όσοι διατελέσαμε στα συμβούλια, με εμένα πρώτο», είπε ο Χαράλαμπος Αποστολίδης (φωτο), ζητώντας παράλληλα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους ποντιακούς συλλόγους και να δημιουργηθεί μία ομοσπονδία. Να ξεκινήσουν όλα από λευκό χαρτί ζήτησε ο Γιώργος Καλαϊτσίδης, ενώ να θέσει η επιτροπή που θα σχηματιστεί τις ηγεσίες των ομοσπονδιών ενώπιον των ευθυνών της πρότεινε ο ιστορικός Γιάννης Λαζαρίδης. Ο Σάββας Μαυρίδης από την πλευρά του ζήτησε στο εξής «να επικεντρωθούμε στους στόχους και όχι στα πρόσωπα».

Ο μοναδικός που μίλησε στην ποντιακή διάλεκτο ήταν ο Μιχάλης Σαββίδης, ο οποίος στηλίτευσε αυτούς που κρατάνε για χρόνια τις καρέκλες, ενώ για «Εθνικό Συμβούλιο Πόντου, στο οποίο να συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες» έκανε λόγο και ο δημοσιογράφος του pontos-news.gr, Παντελής Σαββίδης. Ο ίδιος πρότεινε η επιτροπή να έρθει σε επαφή με τα πρωτοβάθμια σωματεία και να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος στον ποντιακό χώρο.

«Απαίτηση των καιρών η ενότητα»
«Να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι, μακριά από όσα μας χωρίζουν, κάτι που αποτελεί απαίτηση των καιρών» είπε η Χριστίνα Σαχινίδου, σημειώνοντας ωστόσο ότι θεωρεί πολύ δύσκολο να διαλυθούν οι υπάρχουσες ομοσπονδίες. Η ίδια είπε ακόμα ότι παρευρίσκεται στην εκδήλωση και με τις δύο ιδιότητες, αυτήν της απλής Πόντιας και εκείνην της προέδρου της ΠΟΠΣ.

«Από το 2013 η ενότητα αποτελεί απαίτηση όλων των σωματείων της ΠΟΠΣ και θα ήθελα να είναι εδώ ο πρόεδρος και της άλλης ομοσπονδίας. Είμαι έτοιμη να αναλάβω τις ευθύνες μου και ζητώ να αναλάβει ο καθένας τις δικές του. Ακούω πολλά χρόνια για την ενότητα, αλλά δεν βρήκαμε τρόπους για το βήμα εμπρός. Στο παρελθόν η ΠΟΠΣ έχει αποφύγει τις αντιπαλότητες με φορείς και πρόσωπα, ακόμα κι αν είχαν προχωρήσει σε λάσπες και συκοφαντίες, και είναι σε θέση σήμερα να καταθέσει προτάσεις για την ενότητα ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες. Προτείνω να υπάρξει μία συνομοσπονδία, ένα παγκόσμιο όργανο, αφού θεωρώ πολύ δύσκολο να διαλυθούν οι ομοσπονδίες».

Σεβασμό στην ιστορία και στους προγόνους ζήτησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Μεσημερίου, Δέσποινα Στεφανίδου.

Συγνώμη για τα λάθη του στο παρελθόν, αν θεωρηθεί ότι αποτελεί μέρος του προβλήματος, ζήτησε ο Στέφανος Τανιμανίδης. «Στον ποντιακό χώρο μέχρι τώρα υπάρχει το one man show, δηλαδή να τρέχουν όλοι για να προβληθεί ο ένας. Πρέπει να το αποβάλουμε αυτό το οποίο έφερε μίσος. Ο ένας βρίζει τον άλλον και όλοι τον Τανιμανίδη. Ο αντιτανιμανιδισμός δεν έσωσε τον ποντιακό χώρο. Προτείνω να μπουν κανόνες οργανωτικής καθαρότητας στα πρωτοβάθμια σωματεία.

»Να υπάρχουν μέχρι τρεις θητείες σε αυτά, μέχρι δύο στα δευτεροβάθμια και μία στο τριτοβάθμιο. Να απέχουν τα σωματεία από όλες τις εκδηλώσεις, μέχρι οι ομοσπονδίες να καταλήξουν στην ενότητα», είπε ο Στέφανος Τανιμανίδης.

Να σταματήσει ο διχασμός ζήτησε ο Ηρακλής Τσακαλίδης, ενώ ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης (φωτο) σημείωσε: «Με τον ομάλ’ στην έκθεση η ενότητα στη βάση επετεύχθη, το θέμα είναι τι γίνεται στην κορυφή. Και στη ναυμαχία της Σαλαμίνας δεν υπήρχε ενότητα, όμως την έφερε το δαιμόνιο του Θεμιστοκλή. Εμείς παίζουμε το ρόλο του ειρηνοποιού και στόχος μας είναι η αδελφοσύνη. Εγώ μιλάω για το σύνολο της ενότητας και εδώ και δύο χρόνια έχω καταθέσει ένα σχέδιο γι’ αυτήν, το οποίο ονόμασα "Υψηλάντης"».

Τέλος, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε λόγο για προσωπικά και κομματικά προβλήματα κάποιων ελάχιστων ανθρώπων που συντηρούν το διχασμό, ζήτησε να αφήσουν όλοι κατά μέρος το «εγώ», συμφώνησε να διαλυθούν οι υπάρχουσες ομοσπονδίες και να διοργανώνονται από κοινού οι εκδηλώσεις, και τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή ώστε να μην φύγουν οι σημερινοί επικεφαλής και αφήσουν πίσω τους διαδόχους.

Να ενταχθούν Μελισσανίδης και Σαββίδης
«Στην ενωτική προσπάθεια προτείνω να ζητήσουμε να ενταχθούν ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Ιβάν Σαββίδης, οι δυνατοί οικονομικά παράγοντες στον ποντιακό χώρο, αφού χωρίς βενζίνη το όχημα δεν μπορεί να κινηθεί. Εγώ είμαι στρατιώτης της ενωτικής προσπάθειας, αφού νιώθω ότι πρέπει να βαδίσουμε όλοι μαζί», είπε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Γιώργο Ποζίδη να διαβεβαιώνει τους παρευρισκομένους ότι «η ενότητα θα επιτευχθεί, ακόμα κι αν δεν το θέλουν κάποιοι. Το πιστεύω απόλυτα και να το θυμάστε. Η επιτροπή θα καλέσει τις ομοσπονδίες να καθήσουν στο τραπέζι και μετά σας υπόσχομαι ότι θα κλείσουμε ένα στάδιο, στο οποίο θα κάνουμε μια μεγάλη συνέλευση. Εκεί θα γίνει μία ομοσπονδία και στον ίδιο χώρο θα κάνουμε και το γλέντι μας».

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.
Φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας.