24 Σεπτέμβριος 2016, 23:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2016, 00:24

Μετά από 94 χρόνια ενθρονίστηκε στην Σμύρνη νέος μητροπολίτης (φωτο-βίντεο)

  • Μετά από 94 χρόνια ενθρονίστηκε στην Σμύρνη νέος μητροπολίτης (φωτο-βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λαμπρή μέρα η 24η Σεπτεμβρίου για την Σμύρνη, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Στον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Βουκόλου, στο μόνο σωσμένο από την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922 ορθόδοξο ναό, έγινε η ενθρόνιση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο του νέου μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου. Του πρώτου μητροπολίτη της ιστορικής πόλης μετά τον Χρυσόστομο που μαρτύρησε στις 14 Σεπτεμβρίου 1922 στη διάρκεια των τραγικών γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Παρόντες στο ιστορικό γεγονός ήταν εκατοντάδες Έλληνες απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων, που ταξίδεψαν στην Σμύρνη από όλη την Ελλάδα αλλά και από άλλες γωνιές του πλανήτη.

Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ, κληρικοί και ορθόδοξοι από όλη την Τουρκία. Παρούσα και η κοινότητα των ορθοδόξων της Σμύρνης, στην οποία εκτός από Έλληνες συμμετέχουν και ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης άλλων εθνικοτήτων. Ο νέος μητροπολίτης Σμύρνης έγινε δεκτός με επιφωνήματα χαράς και την προσφώνηση «Άξιος» υπό τους ήχους της καμπάνας του ναού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εν αναμονή της άφιξης του Οικουμενικού Πατριάρχη ο Βαρθολομαίος σημείωσε: «Πρόκειται για μια ευλογημένη και συγκινητική στιγμή, καθώς ο Θεός με αξιώνει με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να έρθω εδώ στην Σμύρνη και παράλληλα προς τα καθήκοντά μου τα οποία θα ασκώ στην Κωνσταντινούπολη, να ασχοληθώ με τις πνευματικές ανάγκες των ορθοδόξων Χριστιανών οι οποίοι διαβιούν σήμερα στην Σμύρνη. Στην ιστορική αυτή πόλη, στην κοιτίδα αυτή του πολιτισμού, του ελληνικού γένους και της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εν γένει του Χριστιανισμού. Προσεύχομαι ο Άγιος Θεός με τις πρεσβείες των πολιούχων της Σμύρνης του Αγίου Βουκόλου, του Αγίου Πολυκάρπου, της Αγίας Φωτεινής να με στηρίξουν στο έργο μου αυτό».


(Φωτ.: fanarion.blogspot.gr)

Ακολούθησε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς Κουίκ. «Με την παρουσία μας θέλουμε να ενδυναμώσουμε τον νέο ιεράρχη, ώστε να ανταποκριθεί στην ευθύνη της υψηλής αποστολής του που είναι "αγάπη και μόνο αγάπη", στο λίκνο της Ανατολής, που γνώρισε μεγαλεία και καταστροφές, όπου συνυπάρχουν θρησκείες και πολιτισμοί και ενώνεται η μνήμη με τη ζωή και την ελπίδα» είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τ. Κουίκ δήλωσε: «Είναι μεγάλη ευλογία να βρίσκομαι σήμερα εδώ, προσκεκλημένος του μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου στην ενθρόνισή του, στην ενθρόνιση του πρώτου μητροπολίτη Σμύρνης μετά από 94 χρόνια. Του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου η Παναγιά να τον προστατεύει για να οδηγεί το ποίμνιο των Χριστιανών της Σμύρνης με τον τρόπο που εκείνος έχει μάθει, θητεύοντας δίπλα σε σπουδαίους ιεράρχες».


(Φωτ.: fanarion.blogspot.gr)

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίνα Κασιμάτη σημείωσε πως «η πρώτη ενθρόνιση μητροπολίτη στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια σηματοδοτεί πως η κοιτίδα του Ελληνισμού είναι πάντα ζωντανή και άσβεστη. Οι χαμένες πατρίδες ζούνε μέσα από την ιστορική μνήμη, την ιστορική συνείδηση και τη βούληση όλων να διατηρήσουν αυτή τη μνήμη άσβεστη».

Ο βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου εκπροσώπησε τη Νέα Δημοκρατία. «Είναι ένα παρά πολύ σημαντικό για τον ελληνισμό γεγονός που δείχνει ότι και η Τουρκία άρχισε να αντιλαμβάνεται το θέμα της ανεξιθρησκείας και του σεβασμού στις άλλες θρησκείες. Για τον Ελληνισμό το γεγονός αυτό έχει έναν πολύ ιδιαίτερο συμβολισμό. Δείχνει ότι υπάρχει και ζει στην Μικρά Ασία, και βεβαίως δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει και αφορμή παραπέρα σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας», τόνισε.

Παρών και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. «Νομίζω ότι είναι μια ιστορική στιγμή και για την Ελλάδα και για την ορθοδοξία. Μετά από τόσα χρόνια ξανά εδώ, ξυπνάνε οι μνήμες. Η σύνδεσή τους με τη θρησκεία είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός. Και εμείς ήρθαμε εδώ για να προσκυνήσουμε και να υποδηλώσουμε ότι είναι ενιαίος ο Ελληνισμός και ενιαία πρέπει να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει ιστορικά, πολιτισμικά και πολιτικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


(Φωτ.: fanarion.blogspot.gr)

Στη Σμύρνη βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος. «Ήρθαμε για να τιμήσουμε την ενθρόνιση μητροπολίτη στην Σμύρνη, σε μια θέση που χήρευε επί έναν αιώνα. Θεωρούμε μεγάλη υπόθεση το να ζωντανέψει η Ορθοδοξία εδώ που είναι και ο ιστορικός για αυτήν χώρος», είπε μεταξύ άλλων. Στην ενθρόνιση παρέστη επίσης ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο γενικός γραμματέας θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης με τους γενικούς προξένους της Ελλάδας στην Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη.

Η ΑΕΚ έδωσε το «παρών» με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ευάγγελο Ασλανίδη, ο οποίος παρέδωσε έναν ασημένιο δικέφαλο στον μητροπολίτη Βαρθολομαίο. «Η ματωμένη προκυμαία της Σμύρνης αποτελεί το ξεκίνημα της ιστορικής διαδρομής του συλλόγου μας», είπε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος στη συνέχεια στον Πατριάρχη πρόσθεσε: «όπως εσείς έχετε πει, οι ιδέες δεν αποθνήσκουν». Ο Βαρθολομαίος τον αγκάλιασε και του ζήτησε να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του σε ολόκληρη τη διοίκηση του συλλόγου

Την Κυριακή το πρωί, στο ναό του Αγίου Βουκόλου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χειροτονήσει το νέο επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο. Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος είναι ο ιερατικός προϊστάμενός της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης και με απόφαση του Πατριάρχη τοποθετείται βοηθός επίσκοπος του στην περιοχή της Ιωνίας.