24 Σεπτέμβριος 2016, 19:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2016, 19:15

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την εκπαίδευση στην Ίμβρο (φωτο)

  • Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την εκπαίδευση στην Ίμβρο (φωτο)

Παρουσία ιεραρχών, κληρικών, μοναχών και πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (21/9) στο «Μακεδονία Palace» η εκδήλωση «Η εκπαίδευσις στην Ίμβρο», η οποία διοργανώθηκε από την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης και την ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο καθηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτης Εφραίμ και ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας–Θράκης Παύλος Σταματίδης. Θέμα της εκδήλωσης ήταν η αναγέννηση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στην Ίμβρο και η επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων του νησιού, του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, καθηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Όπως αναφέρει το imbrosunion.com, ο μητροπολίτης Απόστολος μετέφερε στους διοργανωτές και τους παρισταμένους τις ευλογίες της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και του Ιμβρίου στην καταγωγή Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Επίσης, εξήρε το πολυσχιδές έργο της Μονής Βατοπαιδίου με τις αναστηλώσεις και συντηρήσεις εγκαταστάσεων και κειμηλίων, με τη φιλανθρωπική δράση αλλά και με το συντελεσθέν έργο ανοικοδόμησης και επαναλειτουργίας του Γυμνασίου-Λυκείου της Ίμβρου.


(Φωτ.: pemptousia.gr)

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος, ο μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος και οι επίσκοποι Αμορίου Νικηφόρος και Θερμών Δημήτριος. Επίσης, έδωσαν το παρών ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, δημοτικοί σύμβουλοι, σχολικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Ο διευθυντής περιεχομένου της Πεμπτουσίας Πέτρος Παναγιωτόπουλος προλόγισε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ίμβρος: Αέναο ταξίδι». Ακολούθησε η προβολή του, διάρκειας 45 λεπτών. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης Παύλος Σταματίδης και αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία των ελληνικών μειονοτικών σχολείων στην Ίμβρο μετά από μισό αιώνα. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη χρυσή εποχή των γραμμάτων της Ίμβρου 1952-1964, στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν και στο πρόγραμμα διάλυσης, στον αφελληνισμού του νησιού και στην επιστροφή των Ιμβρίων την δεκαετία 1990 και μετά.


Ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης Παύλος Σταματίδης

Ακόμη, στάθηκε στις προσπάθειες των ιμβριακών σωματείων και στη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην υποστήριξη της Μονής Βατοπαιδίου, στο ενδιαφέρον της τουρκικής κυβέρνησης και στην υποστήριξη της ελληνικής Πολιτείας, καταλήγοντας στο «θαύμα» της επαναλειτουργίας των αχολείων. Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με 30 μαθητές (έναντι 20 πέρσι) και στη γέννηση 15 νηπίων μετά το 2013, τόνισε ο πρόεδρος και υπογράμμισε ότι κανένας δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τα συμβαίνοντα στην Ίμβρο. Ακολούθησε η ομιλία του γέροντος Εφραίμ, ο οποίος τιμήθηκε από την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης, για την προσφορά της αδελφότητας της μονής και ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ένωσης.

Στο χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας του Δημητρίου Αραμπατζή «Η Ίμβρος που στερήθηκα», επιμέλειας Ιμβριακής Ενώσεως, αφιερωμένη στα 25 χρόνια Πατριαρχίας του Βαρθολομαίου.