24 Σεπτέμβριος 2016, 17:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2016, 17:38

Τσίπρας: Συλλογική δράση και ταχύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων

  • Τσίπρας: Συλλογική δράση και ταχύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων
    Ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο για το Προσφυγικό

Συλλογική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη «μίνι» Σύνoδο Κορυφής της Βιέννης για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, κάλεσε όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, «να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη Frontex».

Κατά την παρέμβασή του επισήμανε ότι «η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο για να καταθέσει τις δικές της θέσεις, ως χώρα που σηκώνει πολύ μεγάλο μέρος του βάρους διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης» και υπογράμμισε ότι «το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα των χωρών πρώτης υποδοχής, ούτε ως πρόβλημα των χωρών του βαλκανικού δρόμου, ο οποίος άλλωστε έκλεισε με μονομερείς κινήσεις κάποιων χωρών».

Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, «είναι ζήτημα που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις χώρες στις οποίες οι ροές αυτές κατευθύνονται και επομένως πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών». Είπε, μάλιστα, απευθυνόμενος στους ηγέτες και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πως «οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα». Σημείωσε ότι το ζήτημα είναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση.

Μιλώντας για το ζήτημα της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ–Τουρκίας, τόνισε ότι «είναι καθοριστική για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» και για το λόγο αυτό είναι –όπως είπε– απολύτως αναγκαίο:

  • Η Τουρκία να εντείνει τις ενέργειές της για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
  • Η Ευρώπη να επιταχύνει την υλοποίηση της συμφωνίας στο ζήτημα της βίζας, με παράλληλη τήρηση του Οδικού Χάρτη από την Τουρκία.
  • Να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκαταστάσεων προσφύγων, διαδικασία που παρά τις δεσμεύσεις, έχει μέχρι σήμερα πολύ χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης (περίπου 4.000 από τους 66.000).

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πως «για το λόγο αυτόν, υπάρχει ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας μας με την Frontex, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας μας». Σημείωσε, μάλιστα, πως «όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη Frontex».