24 Σεπτέμβριος 2016, 17:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2016, 16:38

Unicef: Χωρίς τρεχούμενο νερό έμεινε το Χαλέπι – Κινδυνεύουν 2 εκατ. άνθρωποι

  • Unicef: Χωρίς τρεχούμενο νερό έμεινε το Χαλέπι – Κινδυνεύουν 2 εκατ. άνθρωποι
    (Φωτ.: EPA / Syrian Red Cresent)

Σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι στο Χαλέπι δεν διαθέτουν πλέον τρεχούμενο νερό, λόγω των πρόσφατων βομβαρδισμών στις ανατολικές, ανταροκρατούμενες συνοικίες της πόλης, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef, εκφράζοντας φόβους για την εμφάνιση ασθενειών στα μικρά παιδιά. Μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, την περασμένη Δευτέρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν καθημερινά τις συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Τις δύο τελευταίες ημέρες τα πλήγματα ήταν σφοδρά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 70 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Σχεδόν δύο εκατ. άνθρωποι στερούνται και πάλι το πόσιμο νερό μέσω του δημοσίου δικτύου ύδρευσης. Οι σφοδρές επιθέσεις της περασμένης νύχτας κατέστρεψαν το αντλιοστάσιο της Μπαμπ αλ Ναϊράμπ, που παρέχει νερό σε περίπου 250.000 κατοίκους στο ανατολικό Χαλέπι», ανέφερε η Χάνα Σίνγκερ, εκπρόσωπος της Unicef στη Συρία, εξηγώντας παράλληλα ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί οι τεχνικοί αδυνατούν να φτάσουν στο σταθμό για να αποκαταστήσουν τη ζημιά.

«Σε αντίποινα, σταμάτησε και η λειτουργία του αντλιοστασίου στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι και κόπηκε έτσι η υδροδότηση στο δυτικό τομέα της πόλης όπου ζουν 1,5 εκατ. άνθρωποι», συνέχισε η Σίνγκερ. «Στερώντας το τρεχούμενο νερό από τα παιδιά υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού», προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για άλλη μια δοκιμασία, πέραν της φρίκης που ζουν σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι του Χαλεπιού.

Η Unicef εκτιμά ότι από την έλλειψη πόσιμου νερού κινδυνεύουν περισσότερο οι κάτοικοι των ανατολικών συνοικιών γιατί η μοναδική εναλλακτική τους είναι το μολυσμένο νερό των πηγαδιών.

Στο δυτικό τμήμα οι κάτοικοι διαθέτουν πιο βαθιά πηγάδια, με πιο ασφαλή νερά. Η οργάνωση ανέφερε ότι σκοπεύει να στείλει κατεπειγόντως υδροφόρες στην πόλη, διευκρινίζοντας όμως ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι εφαρμόσιμο μακροπρόθεσμα.