24 Σεπτέμβριος 2016, 12:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2016, 13:19

Το καλοκαίρι του 2016 ήταν το πιο θερμό στην ιστορία

  • Το καλοκαίρι του 2016 ήταν το πιο θερμό στην ιστορία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε μόλις πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).

Με βάση τα αρχεία που κρατούνται εδώ και 137 χρόνια, ο Αύγουστος ήταν ο 16ος μήνας στη σειρά που σημείωσε ρεκόρ θερμοκρασίας, το μεγαλύτερο τέτοιο σερί.

Η άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται κυρίως στο συνδυασμό των επιδράσεων του φαινομένου Ελ Νίνιο και της μακροχρόνιας ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με την Αχίρα Σάντσεζ-Λούγκο του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικών Πληροφοριών της NOAA.

Για τα έτη πριν από το 1880, οι επιστήμονες βασίζονται σε παλαιοκλιματικά αρχεία, όπως πυρήνες πάγου, δακτυλίους δέντρων και ιζήματα λιμνών. «Είναι εύλογο να πιστεύουμε ότι αυτό το καλοκαίρι ήταν το θερμότερο εδώ και χιλιάδες χρόνια, ίσως και περισσότερο», δήλωσε ο μετεωρολόγος Μάικλ Μαν, του Πανεπιστημίου Πεν Στέιτ.

Περιοχές όπως η βόρεια Νότια Αμερική, η Κεντρική και η Νότια Αφρική, η Μέση Ανατολή, η βορειοδυτική και ανατολική Ρωσία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Νέα Ζηλανδία και η δυτική Αλάσκα σημείωσαν όλες ρεκόρ θερμοκρασίας φέτος το καλοκαίρι, αναφέρει η έκθεση της NOAA.

Με δεδομένο ότι οι πρώτοι οκτώ μήνες του έτους σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασίας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το 2016 συνολικά θα ξεπεράσει το 2015 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.