24 Σεπτέμβριος 2016, 16:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2016, 15:43

Η ρωσική ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

  • Η ρωσική ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

«Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης», ονομάζεται η έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 στις 19:30, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους «Ρωσία-Ελλάδα 2016».

Και έρχεται να ενισχύσει τη γνωριμία των επισκεπτών του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με τη ρωσική θρησκευτική ζωγραφική, σε συνέχεια της συνδεόμενης με τον Αντρέι Ρουμπλιόφ, εικόνας της Ανάληψης (φωτο), που φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο, την παρουσίαση της οποίας εγκαινίασε, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον περασμένο Μάιο.

Τα νέα έργα που έρχονται από την Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ, 14 φορητές εικόνες, ορισμένες εντυπωσιακού μεγέθους, δύο ξυλόγλυπτα, ένα ζεύγος βημόθυρων και μία σύνθεση τμήματος εικονοστασίου, σε μικρή κλίμακα, είναι όλα αντιπροσωπευτικά των τάσεων και των εργαστηρίων της ρωσικής θρησκευτικής ζωγραφικής, από το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα έως τον 19ο αιώνα.

Ανάμεσά τους υπάρχουν έργα σημαντικών Ρώσων ζωγράφων, όπως του Dionisy (1440-1502), εκφραστή της ρωσικής πνευματικότητας στην αγιογραφία του ύστερου 15ου αιώνα, αλλά και του Simon Ushakov (1626-1686), ο οποίος εισήγαγε στοιχεία της δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής στην παραδοσιακή ρωσική αγιογραφία των τελευταίων δεκαετιών του 17ου αιώνα.

Μέσα από την έκθεση γίνεται αισθητή η στενή σχέση της ρωσικής θρησκευτικής τέχνης με τη βυζαντινή παράδοση.

Συγχρόνως γίνονται αντιληπτά τα σημεία διαφοροποίησης από τις βυζαντινές ρίζες και αναδεικνύεται ο μοναδικός χαρακτήρας της.

Η έκθεση διοργανώθηκε με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Διεύθυνσης Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου 2016.