23 Σεπτέμβριος 2016, 23:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2016, 23:02

Ο Φίλης τρώει... πόρτα από τον Αρχιεπίσκοπο

  • Ιερώνυμος: Προβληματικός άνθρωπος ο Φίλης – Τι απαντά ο υπουργός Παιδείας
    Από παλαιότερη συνάντηση Ιερώνυμου-Φίλη στο υπουργείο Παιδείας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Μπορεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης να ζήτησε συνάντηση και διάλογο για το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών από τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά αυτή τη φορά δεν φαίνεται ο Ιερώνυμος να του δίνει... συγχώρεση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρόκειται να συναντηθεί άμεσα με τον Νίκο Φίλη.

Τουλάχιστον όχι πριν από τη συνεδρίαση της ιεραρχίας στις 4 Οκτωβρίου, όταν ο Ιερώνυμος θα απευθυνθεί στο σώμα των ιεραρχών για να αναλύσει όλο το πλέγμα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά και να διατυπώσει τις θέσεις της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Μέχρι τότε η πόρτα της Αρχιεπισκοπής θα μείνει κλειστή για κυβερνητικούς παράγοντες. 

Εκτός εάν μεσολαβήσουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς οι οποίοι διατηρούν ανοικτό δίαυλο με τον Αρχιεπίσκοπο.

Τέλος σύμφωνα με απόφαση του Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιου, το Σάββατο θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες στο Αίγιο από τις 11 το πρωί και για μισή ώρα, με σκοπό «την έντονη διαμαρτυρία της τοπικής Εκκλησίας και του λαού απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης, δια του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη να υποβαθμίσει και να περιθωριοποιήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Στην σχετική ανακοίνωση σημειώνεται επιπλέον ότι η κίνηση αυτή στρέφεται ενάντια στην προσπάθεια Φίλη «να προσβάλλει το ορθόδοξο φρόνημα και τη συνείδηση του πιστού ελληνικού λαού, ασκώντας μία χωρίς προηγούμενο λυσσαλέα, έντονη και σκληρή πολεμική εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία εκφράζεται τόσο με μία σειρά μέτρων, όπως η μεταβολή και υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό, η δημιουργία ενός ουδετερόθρησκου κράτους αλλά και μέσω των προκλητικών και ανιστόρητων δηλώσεων του υπουργού Παιδείας διά των οποίων αλλοιώνει και αμφισβητεί τον ιστορικό, θυσιαστικό και εθνικό ρόλο της Εκκλησίας σε δύσκολες περιόδους της ελληνικής ιστορίας».