24 Σεπτέμβριος 2016, 18:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2016, 15:46

Η ΠΟΕ για την ημερίδα με θέμα τη Γενοκτονία στον ΔΣΑ

  • Η ΠΟΕ για την ημερίδα με θέμα τη Γενοκτονία στον ΔΣΑ
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Με ευαρέσκεια για το γεγονός ότι ένας φορέας όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ανέλαβε την πρωτοβουλία για μια εκδήλωση με θέμα τη Γενοκτονία, αλλά και με αιχμές για παρεμβάσεις ομιλητών, συνοδεύει σχόλιό του για την εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου το μέλος της Επιτροπής Γενοκτονίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιάννης Χατζηελευθερίου.

Στη δήλωσή του τονίζει ότι η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος «είναι δίπλα σε όποιον αγωνίζεται για τη δικαίωση των γενοκτονημένων προγόνων μας, κάτι που το δείχνουμε με πράξεις και όχι μόνο με λόγια».

Η δήλωση του Γ. Χατζηελευθερίου στο pontos-news.gr έχει ως εξής:

Ως εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, δεν μπορώ να πω ότι είναι τιμή μας που γίνεται μια εκδήλωση με θέμα τη Γενοκτονία, διότι αυτό είναι το πρέπον για κάθε φορέα μιας χώρας που γνωρίζει καλά τι σημαίνει Γενοκτονία. Είναι χρέος και καθήκον όλων των Ελλήνων να αγωνίζονται για τη δικαίωση γενοκτονημένων λαών, διότι κάθε θύμα γενοκτονίας αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι της ανθρωπότητας.

Ωστόσο είναι χαρά μας να παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι πολύ σημαντικό να διοργανώνεται μια τέτοια εκδήλωση, καθότι λείπουν ανάλογες εκδηλώσεις με επίκεντρο το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, τη Γενοκτονία, σε μια περίοδο που δεν έχουμε συνηθίσει – και μάλιστα σε δημοκρατικό πλαίσιο, αφού οι ομιλητές ήταν βουλευτές και ευρωβουλευτές από διάφορα πολιτικά κόμματα.

Πιο σημαντικό είναι ότι η εκδήλωση έγινε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, έναν φορέα που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το ζήτημα της Γενοκτονίας, αφού αυτή αποτελεί νομικό όρο και όχι (όπως πιστεύουν λανθασμένα πολλοί) ιστορικό.


Από την ημερίδα του ΔΣΑ (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Ο Ράφαελ Λέμκιν, άλλωστε, ο Πολωνοεβραίος δικηγόρος που επινόησε τον όρο γενοκτονία, πάλεψε και κατάφερε την κατοχύρωσή του από τα Ηνωμένα Έθνη το 1948 έχοντας ως μοντέλο (για να περιγράψει το φαινόμενο της γενοκτονίας) την περίπτωση των Αρμενίων και των Ελλήνων. Συνεπώς οι εκδηλώσεις αυτές αποκτούν άλλο κύρος όταν γίνονται από αρμόδιους φορείς και αποφεύγονται οι προσωπικές απόψεις και θέσεις σε ζητήματα που αφορούν την ανθρωπότητα, και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εκθέσουν αυτούς που τις εκφράζουν δίχως το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο.

Όταν η πολιτική συνδυάζεται με τη νομική, και όταν η δεύτερη πατάει πάνω σε αξίες και όχι αυθαίρετες αρχές, τότε έχεις πολίτες με αξίες – και αυτός ο συνδυασμός είναι που έχει νόημα για την ανθρωπότητα.

Όσον αφορά το περιεχόμενο, ακούσαμε διάφορα από ορισμένους που δεν συνάδουν με την πολιτική που εκφράζει το κόμμα που εκπροσωπούν, και νομίζω ότι η ανάδραση του κοινού στα λεγόμενά τους ήταν ενδεικτική.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακούσαμε από εκπροσώπους της συγκυβέρνησης να μιλούν για τη σπουδαιότητα του θέματος της παιδείας όσον αφορά τη Γενοκτονία, δηλαδή να μάθουν οι νέοι και οι νέες τι ακριβώς σημαίνει ο όρος, ποια η σημασία του για την ανθρωπότητα, να μελετήσουν άλλες γενοκτονίες κτλ., όταν πριν από λίγο καιρό δηλώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι εξακολουθεί να παραμένει εκτός της εξεταστέας ύλης της Γ΄ Λυκείου το μοναδικό κεφάλαιο με σαφή αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων από τους Τούρκους, το οποίο αφαίρεσαν οι ίδιοι πριν από δύο χρόνια.

Αυτό που εμείς κρατάμε είναι το καλό κλίμα, και κυρίως το ότι θα υπάρξει συνέχεια. Διότι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρής, το θέμα δεν εξαντλείται σε μία μόνο εκδήλωση. Επιπλέον τόνισε ότι πριν από την εκδήλωση είχε προαποφασιστεί η προώθηση του ζητήματος από τον ΔΣΑ στην Ευρώπη μέσω του ευρωπαϊκού δικηγορικού φορέα στον οποίο είναι μέλος ο ΔΣΑ, κάτι που προφανώς δείχνει διάθεση και προγραμματισμό.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας είναι δίπλα σε οποιονδήποτε αγωνίζεται για τη δικαίωση των γενοκτονημένων προγόνων μας – κάτι που το δείχνουμε με πράξεις και όχι μόνο με λόγια.