23 Σεπτέμβριος 2016, 18:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2016, 18:10

Nέες μειώσεις στις συντάξεις ζητά το ΔΝΤ

  • Nέες μειώσεις στις συντάξεις ζητά το ΔΝΤ
    Ήρθε και το… φιρμάνι μετά την ολοκλήρωση των επαφών της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Έκθεση εννέα σημείων παρουσίασε το ΔΝΤ μετά την αξιολόγηση που έκανε στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν μικρές και η ανεργία θα διατηρηθεί επί μακρόν σε διψήφια ποσοστά. Παράλληλα το Ταμείο ζητά περραιτέρω μείωση συντάξεων (τις οποίες θεωρεί δυσβάστακτα υψηλές), κόψιμο των φοροαπαλλαγών αλλά και ομαδικές απολύσεις.

Όπως συμπεραίνει το ΔΝΤ, τα τελευταία έξι χρόνια, η Ελλάδα έχει καταφέρει εντυπωσιακά να μειώσει τα ελλείμματα του πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από διψήφιους αριθμούς σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα, αλλά οι κίνδυνοι για την οικονομία της παραμένουν μεγάλοι.

Επίσης το ΔΝΤ ανάβει κόκκινο σε μια νέα ρύθμιση χρεών σε δόσεις, ενώ κάνει λόγο για τα προβλήματα στα νοσοκομεία αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το ΔΝΤ πάντως ζητά από τους εταίρους να μας δώσουν την ελάφρυνση του χρέους.

Τα κυριότερα σημεία των συμπερασμάτων εδώ