23 Σεπτέμβριος 2016, 16:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2016, 16:01

Το πείσμα των ΗΠΑ να εξοπλίζουν τους Κούρδους – Απόφαση-σοκ για την Άγκυρα

  • Το πείσμα των ΗΠΑ να εξοπλίζουν τους Κούρδους – Απόφαση-σοκ για την Άγκυρα
    Κούρδοι σε διαδήλωση (φωτ.: EPA / Gregor Fischer)

Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Internethaber για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με αιχμή την επιμονή των ΗΠΑ να συνεχίζει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, σε μετάφραση του Σάββα Καλεντερίδη.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δηλώνοντας «Υποστηρίζω τη συνέχιση της συνεργασίας των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας», ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια σε όπλα προς τους Κούρδους της Ροζάβας. Παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, οι ΗΠΑ δεν παραιτούνται από την υποστήριξη και την παροχή οπλισμού στους Κούρδους της Συρίας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, προβαίνοντας σε μια δήλωση που προκάλεσε σοκ στην Άγκυρα, ανακοίνωσε: «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε όπλα στους Κούρδους της Συρίας». Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ, παρέστη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Γερουσίας, και απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσαν οι γερουσιαστές για θέματα που αφορούν την παρουσία και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία και σε άλλες περιοχές του πλανήτη όπου σημειώνονται συγκρούσεις.


Ο Άστον Κάρτερ πλάι στον Μπαράκ Ομπάμα (φωτ. αρχείου: EPA / Shawn Thew)

Σε ερώτηση αν υποστηρίζει την παροχή όπλων στους Κούρδους της Συρίας, ο Κάρτερ απάντησε: «Τους δώσαμε και πιο πριν όπλα. Αποτελούν μέρος των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας. Υποστηρίζω τη συνέχιση της συνεργασίας με τους Κούρδους της Συρίας».

Την περίοδο αυτή ο Άσαντ κερδίζει
Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκρέαμ, μετά την προαναφερθείσα απάντηση του Κάρτερ, στράφηκε προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ντάνφορντ και τον ρώτησε: «Αυτοί [οι Κούρδοι] υποστηρίζουν την αποχώρηση του Άσαντ; Ποια είναι η κατάσταση του Άσαντ την περίοδο αυτή;». Ο Ντάνφορντ απάντησε ως εξής: «Ο Άσαντ την περίοδο αυτή κερδίζει. Είναι πιο ισχυρός σε σχέση με έναν χρόνο πριν».

Δύσκολο να κρατήσουμε τις ισορροπίες μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και της Τουρκίας
Ο Ντάνφορντ, αφού επισήμανε ότι σε περίπτωση που ενισχυθούν οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας θα αυξηθεί η πιθανότητα επιτυχίας στην επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκκα, αναφέρθηκε και στην Τουρκία. «Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας είναι ένα θέμα που μας απασχολεί για το πώς θα το χειριστούμε. Εμείς τις υποστηρίξαμε. Είναι οι πιο ισχυροί σύμμαχοί μας στο έδαφος. Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε μια ισορροπία στις σχέσεις μας με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας και τη σύμμαχό μας Τουρκία».

Στο ερώτημα «αν ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, συμφωνείτε ότι δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για εμάς με τη συνέχιση του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας;», ο Ντάνφορντ απάντησε ως εξής: «Ναι, συμφωνώ. Αν ενισχύσουμε τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας με όπλα, αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες-δυνατότητες επιτυχίας μας στη Ράκκα».


Βομβαρδισμένο φορτηγό από το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια. Ρώσοι και Σύροι αρνήθηκαν ότι εμπλέκονται

Τη φάλαγγα με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, την βομβάρδισαν οι Ρώσοι
Σε ερώτηση για τον βομβαρδισμό της φάλαγγας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, ο Ντάνφορντ απάντησε ως εξής: «Αυτή η επίθεση συνιστά ένα απαράδεκτο έγκλημα. Δεν έχω αποδείξεις στα χέρια μου. Γνωρίζουμε ότι την ώρα της επίθεσης στην περιοχή πετούσαν δύο ρωσικά αεροσκάφη. Κατά την εκτίμησή μου, αυτοί έκαναν την επίθεση. Την ώρα της επίθεσης πετούσαν στην περιοχή και αεροσκάφη του Άσαντ. Τα αεροσκάφη που έκαναν την επίθεση, ήταν ή της Ρωσίας ή του Άσαντ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ