23 Σεπτέμβριος 2016, 14:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2016, 14:33

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Εκκλησίας-Νίκου Φίλη για τα Θρησκευτικά

  • Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Εκκλησίας-Νίκου Φίλη για τα Θρησκευτικά
    (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)

Νέα επιστολή, αυτή τη φορά με παραλήπτη τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κάνοντας λόγο για παραβίαση του Συντάγματος με τις αλλαγές που προωθούνται για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

«Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι βεβαίως ενός υπουργού» επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του.

Παράλληλα, τονίζει ότι είναι αβάσιμες και πλασματικές οι επικρίσεις των πολεμίων της Εκκλησίας ότι δήθεν συνεργάστηκε με τη δικτατορία. «Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, για αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της» υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος απαντώντας στο ερώτημα του υπουργού Παιδείας για το «πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα;», παραθέτοντας και πέντε επιχειρήματα.

Την ίδια ώρα η Ένωση Θεολόγων Ελλάδας ζητά την παραίτηση του Νίκου Φίλη και όλων όσοι επιχειρούν αυτές τις «αντισυνταγματικές αλλαγές».

Με την Εκκλησία συντάσσεται ο Πάνος Καμμένος
Θέση υπέρ της Εκκλησίας παίρνουν οι ΑΝΕΛ, στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και την Εκκλησία, με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών. Με μια λιτή αλλά χαρακτηριστική ανακοίνωση οι ΑΝΕΛ προαναγγέλλουν συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 12:30, και ξεκαθαρίζουν ότι οι ΑΝΕΛ, έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών.