23 Σεπτέμβριος 2016, 11:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2016, 14:32

Πού βρίσκεται η λογική; – Με αφορμή το θέμα Πελεγρίνη για το Ολοκαύτωμα

  • Πού βρίσκεται η λογική; – Με αφορμή το θέμα Πελεγρίνη για το Ολοκαύτωμα
    Θεοδόσης Πελεγρίνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλ. Μπελτές)

Ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 με αφορμή την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Οι Εβραίοι πέτυχαν να ταυτίσουν το Ολοκαύτωμα προς την τραγική μοίρα του έθνους των, προκειμένου να αναδείξουν τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος εις βάρος των, με απώτερο στόχο να προκαλέσουν την οργή εναντίον εκείνων που εγκλημάτησαν κατά της εθνικής των υπόστασης και την συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου για όσα υπέστησαν. Με υπομονή και επιμονή εξασφάλισαν την οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος έτσι, ώστε να διεκδικήσουν την δικαίωσή τους.

»Με ανάλογο τρόπο, ίσως, θα μπορούσαμε, κι εμείς, να οικειοποιηθούμε την καταστροφή, σταθερό παρακολούθημα της ιστορίας του ελληνισμού».

Αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς είναι ότι ο υπουργός ήθελε να πει ότι οι Εβραίοι ταύτισαν την λέξη «Ολοκαύτωμα» με τη γενοκτονία που υπέστησαν από τους Ναζί, και όταν ακούει κάποιος πολίτης από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου τη λέξη «Ολοκαύτωμα», την ταυτίζει με την τραγωδία του εβραϊκού λαού.


Μουσείο Ολοκαυτώματος (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Η δε αναφορά του κ. Πελεγρίνη στο θέμα, έγινε για να παραδειγματίσει εμάς τους Έλληνες, να οικοδομήσουμε γύρω από τη λέξη «Καταστροφή» όλο το σκεπτικό και τη στρατηγική μας για την ανάδειξη και προβολή της ανείπωτης καταστροφής που υπέστη ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Θράκης, κυρίως τη δεύτερη και τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα, από Νεότουρκους και κεμαλιστές.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, αφού ορισμένοι περιμένουν στη γωνία για να σπιλώσουν συνειδήσεις και να «κόψουν κεφάλια», ο κ. υπουργός ήθελε να πει ότι όπως ένας άνθρωπος όπου γης, όταν ακούει τη λέξη «Ολοκαύτωμα», φέρνει στο νου του τη γενοκτονία των Εβραίων, έτσι και θα πρέπει να γίνει και με τη λέξη «Καταστροφή», όποιος ακούει τη συγκεκριμένη λέξη, να φέρνει στο νου του τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής και του Πόντου.

Ενώ θα περίμενε κανείς στην κυριολεξία να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, στελέχη του οργανωμένου ποντιακού και μικρασιατικού χώρου, και να οικοδομήσουν γύρω από την πρόταση του κ. Πελεγρίνη τη στρατηγική της Ελλάδας γύρω από το τεράστιας ηθικής, πολιτικής και γεωπολιτικής σημασίας θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των λοιπών χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής και του Πόντου, είδαμε να ξετυλίγεται το σεντόνι του παραλογισμού αυτές τις μέρες.


Μνήμες Πόντου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάλια Καρπούζη)

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδόθηκαν σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας, επικρίνοντας τον κ. Πελεγρίνη για το συγκεκριμένο τμήμα της ομιλίας του και ζητώντας ακόμα και την παραίτησή του, ενώ υπήρξε και αντίδραση και από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ). Εξέδωσε ανακοίνωση με περιεχόμενο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι πολιτικά και εθνοφυλετικά είναι περισσότερο παρεξηγήσιμο από την ομιλία του κ. Πελεγρίνη (ο οποίος απάντησε στο ΚΙΣΕ), αφού ακριβώς πάνω σε λέξεις όπως «μοναδικότητα» χτίζονται οι απαράδεκτες εθνοφυλετικές ρατσιστικές θεωρίες, οι οποίες προκάλεσαν στην ιστορία τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ελλήνων και των Εβραίων, και για να μην παρεξηγηθούμε, τις αναφέρουμε με τη χρονική στιγμή που διαπράχθηκαν.

Μοναδικοί πίστευαν ότι είναι και οι Νεότουρκοι και οι Ναζί όταν μας έσφαζαν· τους χριστιανούς οι πρώτοι, τους εβραίους –και όχι μόνο- οι δεύτεροι.

Καλό θα ήταν λοιπόν, όλοι οι Έλληνες πολίτες, χριστιανοί, εβραίοι και αγνωστικιστές, αλλά και οι πολίτες όλου του κόσμου, να δείχνουμε και να δείξουμε την ίδια ευαισθησία για όλες τις γενοκτονίες που υπέστησαν οι Έλληνες αλλά και οι άλλοι λαοί απανταχού της γης από τον οποιονδήποτε, για να προστατευθεί η ανθρωπότητα συνολικά από τέτοιες βαρβαρότητες και όχι κάποιο συγκεκριμένο έθνος ή θρησκεία.

Οι άλλες ερμηνείες ή προσεγγίσεις είναι ακριβώς αυτές που τρέφουν το «αυγό του φιδιού» και τον ρατσισμό και όχι η υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών, όπως η δημιουργία ενός πανελλήνιου, κατ’ αρχάς, και παγκόσμιου μετώπου εναντίον οτιδήποτε και οποιουδήποτε προβαίνει σε διακρίσεις και ενέργειες που οδηγούν σε γενοκτονίες.

Όσον αφορά τους πολιτικούς και τα κόμματα που είδαν ως «κόκκινο πανί» τη δήλωση του κ. Πελεγρίνη, για να κάνουν φθηνή, αντιπατριωτική και αντεθνική αντιπολίτευση, καλό να είναι να επανεξετάσουν τη στάση τους και αντί να αντιδρούν, να διδαχτούν απ’ αυτήν και να εργαστούν όλοι μαζί, ενωμένοι, για την ιερή υπόθεση όλων των γενοκτονιών και κυρίως για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Θράκης.

Να μην σκάβουμε στον πάτο της πολιτικής και της ηθικής και σ’ αυτό το θέμα που πρέπει να μας ενώνει.