23 Σεπτέμβριος 2016, 11:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2016, 11:37

Δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις

  • Κατρούγκαλος: Εσείς οι Αλεξανδρινοί κρατάτε τις εσχατιές
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-EPA)

Απαντήσεις για το νέο γύρο περικοπών των επικουρικών συντάξεων έδωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν κινείται αντισυνταγματικά και πως αυτά τα χρήματα υπάρχουν, αυτά και θα δοθούν. «Κάθε οριζόντια μείωση είναι αντισυνταγματική. Όταν έπρεπε να γίνουν οι αλλαγές, κάναμε έναν νέο τρόπο υπολογισμού σύνταξης, που βασίζεται στην βασική αρχή της ισονομίας. Αυτά τα χρήματα έχουμε, αυτά μπορούμε να δώσουμε, δεν πρέπει να έχουμε διαφορετικών κατηγοριών συνταξιούχους», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στις μειώσεις στις συντάξεις είπε ότι «δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις με άθροισμα 1.300 ευρώ και κάτω, και σε όσους έχει γίνει μείωση θα διορθωθεί».

Όπως πρόσθεσε, «ο επανυπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση τον συντάξιμο μισθό και όχι το ποσό της σύνταξης», σημειώνοντας ότι «μειώσεις θα υποστεί συνολικά περίπου 1 στους 4 που παίρνουν επικουρική και 1 στους 10 από το σύνολο των συνταξιούχων».

Καταληστεύτηκαν, πρόσθεσε τα αποθεματικά των ταμείων από τους προηγούμενους, χρήματα σήμερα δεν υπάρχουν. «Η κυβέρνηση θέλει ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη» παρατήρησε. «Στη θέση του ΕΚΑΣ βάλαμε την εθνική σύνταξη, όλοι στο μέλλον θα ξεκινούν από την εθνική σύνταξη» είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα των αναπήρων.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι σήμερα επικρατεί εργασιακή ζούγκλα, με την αγορά εργασίας απορυθμισμένη.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

«Αν έχω πει τίποτα διαφορετικό από αυτά που έγραψα να μου τρίψετε το βιβλίο μου στη μούρη (…) Eγώ αριστερός ήμουν, και αριστερός έμεινα» τόνισε ο υπουργός.