22 Σεπτέμβριος 2016, 15:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2016, 15:07

Νέες προτάσεις Σπίρτζη για την άρση αδιεξόδου στον ΟΑΣΘ

  • Kανονικά από την Πέμπτη τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Δύο νέες προτάσεις στη διοίκηση του ΟΑΣΘ κατέθεσε με επιστολή του ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση μετά την απόρριψη της προηγούμενης για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του οργανισμού «που παραμένουν απλήρωτοι με ευθύνη της διοίκησής του».

Ο υπουργός προχωρά σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και προειδοποιεί ότι οι καταβολές θα περικόπτονται ανάλογα με το μεταφορικό έργο που δεν εκτελείται από τον ΟΑΣΘ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώτη πρόταση αφορά την καταβολή δύο εκατ. ευρώ για τη μετακίνηση μαθητών και φοιτητών για το έτος 2016 από το υπουργείο Παιδείας, τη διάθεση του 18% από τις πωλήσεις εισιτηρίων έως σήμερα, αλλά και όσα πρόσθετα απαιτούνται για την καταβολή των δεδουλευμένων ενός μηνός. Ως προϋπόθεση, ο Χρ. Σπίρτζης θέτει την ταυτόχρονη χορήγηση της αναλυτικής κατάστασης εξόφλησης μισθοδοσίας Ιουλίου 2016 ανά εργαζόμενο, από την οποία θα προκύπτει ξεκάθαρα ότι τα παραπάνω χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν μόνο για την καταβολή δεδουλευμένων.

Εφόσον τηρηθεί το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο, τότε και μόνο τότε το ΥΠΟΜΕΔΙ θα προβεί στην προκαταβολή του ακριβούς ποσού που απαιτείται για την εξόφληση των δεδουλευμένων του μηνός Αυγούστου 2016, υπό τους ίδιους όρους.

Η δεύτερη πρόταση
Η δεύτερη πρόταση αφορά την προκαταβολή των αντισταθμιστικών καταβολών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για το έτος 2016 με μόνο σκοπό την εξόφληση της μισθοδοσίας των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2016, εφόσον προσκομιστεί προς το ΥΠΟΜΕΔΙ ισόποση εγγυητική επιστολή. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι το υπουργείο έχει εξοφλήσει εμπροθέσμως και μέχρι το τελευταίο ευρώ όλες τις δόσεις από τις αντισταθμιστικές καταβολές (επιχορηγήσεις) προς τον ΟΑΣΘ και δεν υφίσταται καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Ενώ συνεχίζονται οι ανταλλαγές επιστολών μεταξύ διοίκησης του ΟΑΣΘ και υπουργείου Μεταφορών, με τις δύο πλευρές να κάνουν τις δικές τους προτάσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα του οργανισμού, οι εργαζόμενοι βρίσκονται για έκτη ημέρα σήμερα σε επίσχεση εργασίας. «Συνολικά ο οργανισμός έχει χάσει ένα εκατ. ευρώ από το Σάββατο (17/9) οπότε και έχει ξεκινήσει η επίσχεση εργασίας», υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης.