22 Σεπτέμβριος 2016, 14:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2016, 14:56

Στη Βουλή την Παρασκευή το πακέτο με τα προαπαιτούμενα

  • Αντίδραση των κομμάτων με φόντο το βιβλίο Βαρουφάκη

Την Παρασκευή το απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η ψήφισή του αναμένεται αργά το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή και θα ολοκληρωθεί με δύο συνεδριάσεις (πρωί-βράδυ), την ερχόμενη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη μέρα, οπότε και αναμένεται αργά το βράδυ η ψήφιση του.

Η απώτατη προθεσμία που έχει ορίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την είσπραξη των 2,8 δισ. ευρώ είναι η 31η Οκτωβρίου.

Αν δεν καταστεί δυνατόν να εκταμιευθούν τα χρήματα έως τότε, θα απαιτηθεί νέα έγκριση του Eurogroup, οπότε η κατάσταση θα γίνει προβληματική και για αυτό η εντολή του Μαξίμου είναι να «τρέξουν» οι υπουργοί τις δεσμεύσεις τους.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να έχει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τα εξής θέματα:

  • Τη μεταφορά του δεύτερου πακέτου των ΔΕΚΟ στο νέο Yπερταμείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτές περιλαμβάνονται οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΕΑΒ), Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και ΑΔΜΗΕ.
  • Την εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών, που περιλαμβάνει την εξάλειψη της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.
  • Το σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης.

Επίσης, νομοθετική ρύθμιση απαιτείται για την ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κάτι που θα επιτρέψει την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.