21 Σεπτέμβριος 2016, 19:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2016, 00:22

Ναυάγιο με πρόσφυγες ανοιχτά της Αιγύπτου

  • Ναυάγιο με πρόσφυγες ανοιχτά της Αιγύπτου
    Ανείπωτος ο πόνος για τους συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων του ναυαγίου ( EPA / Mahmoud Taha)

Ένα πλοίο που μετέφερε περίπου 600 πρόσφυγες και μετανάστες βυθίστηκε στα ανοιχτά των αιγυπτιακών ακτών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 43 από τους επιβαίνοντες. Το σκάφος βυθίστηκε στα ανοιχτά του Ρασίντ (Ροζέτα), στην επαρχία Μπεχέιρα της βόρειας Αιγύπτου. 

«Οι αρχικές πληροφορίες είναι ότι το πλοίο βυθίστηκε επειδή ήταν υπερφορτωμένο. Το πλοίο πήρε κλίση και οι μετανάστες έπεσαν στο νερό», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Μπεχέιρα στο πρακτορείο Reuters.

Οι διασώστες έχουν ανασύρει ζωντανούς 150 ανθρώπους. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες είναι Αιγύπτιοι, Σύροι και Αφρικανοί. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πού κατευθυνόταν το πλοίο, αν και πιστεύεται ότι προορισμός του ήταν η Ιταλία. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, το τελευταίο διάστημα, προσπαθούν να περάσουν στην Ιταλία, αναχωρώντας κατά κύριο λόγο από την Λιβύη –όπου οι διακινητές ουσιαστικά δρουν ατιμώρητοι– αλλά και από την Αίγυπτο.

Περίπου 206.400 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει τη Μεσόγειο φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο είχαν καταγραφεί 2.800 θάνατοι ανθρώπων στη θάλασσα ενώ την ίδια περίοδο πέρσι ο αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ μικρότερος, 1.838.