21 Σεπτέμβριος 2016, 21:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2016, 20:04

Ομογενής βουλευτής μιλά ελληνικά στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο – Ακούστε την

  • Ομογενής βουλευτής μιλά ελληνικά στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο – Ακούστε την
    Η Τζούλια Μπανκς δεν ξέρει ελληνικά αλλά δεν ξεχνά ούτε στιγμή ποια είναι (φωτ.: SBS)

Ελληνικά μίλησε στην παρθενική της ομιλία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Φιλελευθέρων Τζούλια Μπανκς, που εκπροσωπεί την έδρα Τσίζχολμ της Μελβούρνης, θέλοντας να τιμήσει τους γονείς της αλλά και όλους όσοι μετανάστευσαν για μια καλύτερη ζωή.

Ομολογώντας ότι τα ελληνικά είναι η δεύτερη γλώσσα της και πως μπορεί να τα μιλά μόνο με αυστραλιανή προφορά, η βουλευτής των Φιλελευθέρων αναφέρθηκε στον πατέρα και την μητέρα της, Σοφούλη και Ελένη Λολατζή.

Ο πατέρας της πήγε στην Αυστραλία σε ηλικία 15 ετών χωρίς να γνωρίζει λέξη αγγλικά, ενώ η μητέρα της γεννήθηκε εκεί. Και οι δύο κόπιασαν πολύ για να αναθρέψουν την Τζούλια και τον αδερφό της (τον γιατρό Αντώνη Λολατζή), κάνοντας συχνά δυο και τρεις δουλειές.


Σε ραδιοφωνική εκπομπή του SBS οι δημοσιογράφοι Ντίνα Γερολύμου και Θέμης Καλλός αναλύουν την κίνηση της Μπανκς,
ενώ από το 1:39 ξεκινά η ομιλία της

«Θα είμαι πάντα περήφανη να είμαι η φωνή των ανθρώπων του Τσίζχολμ» είπε με τα σπαστά ελληνικά της η Μπανκς, αφού προηγουμένως εξήγησε στο κοινοβουλευτικό σώμα για ποιο λόγο το κάνει. Επισήμανε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Αυστραλίας και τις δυνατότητες που δίνει στους μετανάστες να εξελιχθούν.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στη λαϊκή καταγωγή της, στο γεγονός ότι δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι, αλλά και στο ότι δεν «γεννήθηκε» πολιτικά μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Γνωστή στην ελληνική κοινότητα για την ευαισθησία της σε θέματα που αφορούν τις ίσες ευκαιρίες, την παιδεία και την υγεία, η Τζούλια Μπανκς μίλησε για την προσωπική της περιπέτεια με τον καρκίνο. Όπως είπε, διαγνώστηκε με την ασθένεια σε ηλικία 29 ετών, ωστόσο ευτυχώς για εκείνην ακολούθησε την κατάλληλη αγωγή και κατάφερε να θεραπευτεί απολύτως. Γι' αυτό, πρόσθεσε, συντάσσεται αυτομάτως, χωρίς να το σκεφτεί, στο πλευρό όλων όσοι δίνουν ανάλογους αγώνες.