21 Σεπτέμβριος 2016, 15:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2016, 14:29

Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν απόψε στη Νέα Υόρκη

  • Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν απόψε στη Νέα Υόρκη
    Χειραψία σε συνάντηση των δύο ανδρών το Νοέμβριο του 2015 στην Άγκυρα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Andrea Bonetti)

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας τις επαφές του στο περιθώριο της 71ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, έχει προγραμματιστεί για τις 16:30 (τοπική ώρα).

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Το ελληνικό χρέος, το Προσφυγικό και το Κυπριακό ήταν τα ζητήματα που συζητήθηκαν. Η συνομιλία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, διήρκεσε περίπου 35 λεπτά και σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, οι απόψεις του πρωθυπουργού αντιμετωπίστηκαν θετικά

Κατά δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, «οι ηγέτες καλωσόρισαν την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό καθώς και τη δέσμευση των ηγετών, όπως εκφράστηκε στην κοινή ανακοίνωση τύπου της 14ης Σεπτεμβρίου, να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να φτάσουν σε συνολική διευθέτηση εντός του 2016».


Συνάντηση ελληνικής και αμερικανικής αντιπροσωπείας υπό τους Τσίπρα και Μπάιντεν (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα κατοχής και πρέπει να βρεθεί μία διευθέτηση η οποία θα επιλύει όλα τα θέματα ασφάλειας, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης που θα προκύψει από συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα είναι η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγάλο αγκάθι για τη λύση.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η άποψη που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν σε σχέση με τις συνομιλίες, ήταν να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο ηγέτες να βρουν τη λύση.

Για το ζήτημα του χρέους, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να έχουμε σημάδια ανάκαμψης. Για να υπάρξουν επενδύσεις, όμως, απαιτείται σταθερή και βιώσιμη λύση του χρέους, που πέραν των ποιοτικών χαρακτηριστικών της σημασία έχει πότε θα δοθεί ώστε να είναι καλή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, βάζοντας το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ανακούφισης του χρέους.

Ο κύκλος των επαφών του Πρωθυπουργού θα συνεχιστεί την Πέμπτη με συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν. Την Πέμπτη επίσης, στις 19:00 ο κ. Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.