21 Σεπτέμβριος 2016, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2016, 12:54

Ξανανοίγει η Αμυγδαλέζα ως κέντρο προσωρινής κράτησης

  • Ξανανοίγει η Αμυγδαλέζα ως κέντρο προσωρινής κράτησης
    Στιγμιότυπο από τότε που η Αμυγδαλέζα ήταν αποθήκη ψυχών. Ανοίγει ξανά με «άλλη μορφή», επιμένει η κυβέρνηση (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων-μεταναστών μετατράπηκαν οι εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας που παραδόθηκαν σήμερα για χρήση, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης Τζανέτο Φιλιππάκο.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, πρόκειται ουσιαστικά για ένα τμήμα του κέντρου που λειτουργούσε εκεί στο παρελθόν, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δέκα ημερών, οικογένειες με παιδιά που θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα λειτουργεί ως κλειστή δομή και κέντρο κράτησης, αφού αυτό προβλέπουν οι κανονισμοί για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ειδικότερα, όσοι από τους πρόσφυγες με οικογένειες και μικρά παιδιά επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, μέσω των διεθνών οργανισμών μετανάστευσης, θα πρέπει να κάνουν άρση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει στα νησιά (γι' αυτό και περνούν σε κατάσταση κράτησης) και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα, όπου θα φιλοξενούνται μέχρι να εκδοθούν τα διαβατήρια τους από τις πρεσβείες. Ακολούθως θα αναχωρούν αεροπορικώς συνοδευόμενοι για τις χώρες καταγωγής τους.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την κριτική που είχε δεχθεί ο χώρος από τη νυν κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ο Νίκος Τόσκας είπε ότι «δεν υπάρχουν καταραμένοι χώροι» και πως πλέον πρόκειται για ένα κέντρο «με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης» για πρόσφυγες και μετανάστες.