21 Σεπτέμβριος 2016, 10:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2016, 10:57

Στο σκαμνί ΕΚΤ και Κομισιόν εάν παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα

  • Στο σκαμνί ΕΚΤ και Κομισιόν εάν παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Απόφαση που έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις πήρε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔ), καθώς αναγνωρίζει το δικαίωμα των πολιτών να ενάγουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Κομισιόν στην περίπτωση που αποδεδειγμένα παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. 

Αφορμή για την απόφαση αυτή υπήρξε η προσφυγή θιγομένων από το κούρεμα των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών άνω των 100.000 ευρώ (το 2013) κατά της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αίτημα την αποκατάσταση της ζημίας, την οποία υπέστησαν. Και ναι μεν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεώρησε ότι τα μέτρα αποσκοπούσαν στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υπηρετούσαν το κοινό καλό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλώς ελήφθησαν, αλλά, παράλληλα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι είναι καταρχάς δυνατόν να ζητηθεί αποζημίωση από την Κομισιόν ή την ΕΚΤ εφόσον παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα των εναγόντων.

Σε χώρες, δηλαδή, όπου έχει επιβληθεί η λιτότητα, οι πολίτες μπορούν να επικαλεστούν π.χ. την ιδιαιτέρως σοβαρή βλάβη της υγείας τους σε περίπτωση κατά την οποία δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα.

Προϋπόθεση είναι, βεβαίως, η απολύτως τεκμηριωμένη απαίτηση και φυσικά η κατά περίπτωση απόφαση των δικαστών.

Συγκεκριμένα όμως στην περίπτωση των καταθέσεων των Κυπρίων, το ΕΔ αποφάνθηκε ότι «λαμβανομένου υπόψη του σκοπού της διασφαλίσεως της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ και του άμεσου κινδύνου οικονομικής ζημίας, τον οποίο θα διέτρεχαν οι καταθέτες των οικείων δύο τραπεζών σε περίπτωση πτωχεύσεως αυτών, τα εν λόγω μέτρα δεν συνιστούν υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση, θίγουσα την ίδια την ουσία του δικαιώματος ιδιοκτησίας των αναιρεσειόντων. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν ως αδικαιολόγητοι περιορισμοί του εν λόγω δικαιώματος».