20 Σεπτέμβριος 2016, 21:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2016, 21:40

Τσίπρας: Απομείωση του χρέους πριν από το 2017

  • Τσίπρας: Απομείωση του χρέους πριν από το 2017
    (Φωτ.: EPA / Peter Foley)

Απομείωση του έλληνικού χρέους πριν από το 2017 ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο φόρουμ Concordia Summit. Ο πρωθυπουργός, από τις ΗΠΑ που είναι σύμμαχος στο ελληνικό αίτημα για να γίνει το χρέος μας βιώσιμο, έστειλε το μήνυμα στους θεσμούς, τονίζοντας ότι πρέπει να πράξουν το καθήκον τους για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Τόνισε παράλληλα ότι βάσει της συμφωνίας «η στιγμή αυτή είναι τώρα». 

Μόνο έτσι, υποστήριξε, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει το 2017 στις αγορές. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απεμπλέξει το θέμα του χρέους από τις εκλογές, κυρίως στη Γερμανία, και υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να ανακοινωθούν τα συγκεκριμένα μέτρα ώστε να δοθεί σαφές μήνυμα στους επενδυτές και στις αγορές ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ότι τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι η αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Και γι’ αυτόν το λόγο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διστάζει ή να χρονοτριβεί». Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν και αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ένα φιλικό στις επενδύσεις θεσμικό περιβάλλον με σταθερή 12ετή φορολογία για επενδύσεις άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενος στη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας αναφέρθηκε στα πέντε σημεία υπεροχής της:

  • Διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
  • Υπηρετεί έναν κεντρικό ρόλο για την Ευρώπη ως μια χώρα στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, ως χώρα που βρίσκεται στο πιο ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
  • Μετατρέπεται σε κρίσιμο κόμβο ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου, σε μια περίοδο όπου αναπτύσσονται νέες οδοί φυσικού αερίου καθώς και σιδηροδρομικές και θαλάσσιες διασυνδέσεις στην περιοχή.
  • Επιδιώκει μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, προωθώντας τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή και πέρα από εμάς. Ενισχύει τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους, παράλληλα με την ανάπτυξη των σχέσεων με τις αναδυόμενες οικονομίες.
  • Αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ένα αξιόπιστο συνομιλητή στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, όπου η κατάσταση ασφαλείας όλο και επιδεινώνεται.