20 Σεπτέμβριος 2016, 23:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2016, 21:02

Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία το Ελληνικό

  • Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία το Ελληνικό

Ένα ακόμη προαπαιτούμενο των θεσμών, αυτό της σύμβασης του Ελληνικού, πέρασε από την Επιτροπή της Βουλής και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία. Την Τετάρτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είπε ότι «δεν απεμπολούμε τις ιδέες που μας έφεραν στη κυβέρνηση. Διεκδικούσαμε μια άλλη επένδυση για το Ελληνικό. Κάναμε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, διότι δεν πετύχαμε όσα διεκδικούσαμε σε σχέση με αυτή την επένδυση» και πρόσθεσε: «συγκρίνετε τη σύμβαση που είχαμε πριν, που δεν είχε καν τοπογραφικό, με τη σύμβαση που έρχεται σήμερα. Βελτιώσαμε τη σύμβαση η οποία δεν είναι ιδανική».


Οι υπουργοί Πολιτισμού και Οικονομικών Αρ. Μπαλτάς και Ευκ.Τσακαλώτος στη συνεδρίαση για το Ελληνικό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Στις αλλαγές που έγιναν στη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας ότι «οι επενδυτές αποδέχτηκαν να αυξηθεί η συνολική επένδυση κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ στα έργα υποδομής, αποδέχτηκαν να επωμιστούν το βάρος για τη συντήρηση του μητροπολιτικού πάρκου, αποδέχτηκαν να επωμιστούν το 50% για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών, καθώς και την αύξηση του πρασίνου με μείωση στη δόμηση και μειωμένη κάλυψη στην περιοχή της παραλίας στο 15%».

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα είπε ότι «συμφωνήθηκε αντί για 15ετία να καταβληθεί προσπάθεια το 80% του έργου να υλοποιηθεί στα πρώτα 12 χρόνια και να δοθεί προτεραιότητα στα έργα υποδομής και στη διαμόρφωση του πάρκου. Ζητήθηκε, επίσης, μέχρι το τέλος του 2018 να καταβληθεί το 50% του τιμήματος».

Το παραλιακό μέτωπο στους δήμους
Η κυβέρνηση, πάντως, ικανοποίησε κι ένα πάγιο αίτημα των δημάρχων των παραλιακών δήμων της νότιας Αθήνας. Σε συνάντηση στο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη, του υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Μπαλάφα, του προέδρου του ΤΑΪΠΕΔ Σ. Πιτσιόρλα, του προέδρου της ΕΤΑΔ Γ. Τερζάκη, του μέλους ΔΣ Γ. Σακελλαρίου και των δημάρχων Αν. Κονδύλη (Αλίμου), Γ. Κωνσταντέλλου (Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης), Γ. Παπανικολάου (Γλυφάδας) ανακοινώθηκε η παραχώρηση χρήσης ακινήτων του παραλιακού μετώπου που εκτείνεται από την Μαρίνα Αλίμου μέχρι τη Βάρκιζα. 

Στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης παραχωρείται το κάμπινγκ της Βούλας, η Β' πλαζ Βούλας, η ανατολική και δυτική παραλία της Βάρκιζας, το ανατολικό τμήμα του όρμου Βουλιαγμένης και όλοι οι αιγιαλοί. Στον Δήμο Γλυφάδας παραχωρείται όλο το παραλιακό του μέτωπο, 65 περίπου στρεμμάτων, εκτός των κτισμάτων τα οποία είναι ήδη εκμισθωμένα σε ιδιώτες και τα οποία εκμεταλλεύεται το ΤΑΙΠΕΔ. Στον Δήμο Αλίμου παραχωρείται το παραλιακό του μέτωτο, συμπεριλαμβανομένης και της Ακτής του Ήλιου, στην οποία ο Δήμος θα αναλάβει διαχειριστικό ρόλο.

Σε κοινή τους δήλωση οι τρείς δήμαρχοι τόνισαν ότι η απόφαση αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη και ότι στόχος τους είναι πλέον το παραλιακό μέτωπο να αναβαθμιστεί, να νοικοκυρευτεί, να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα να αποτελέσει πόλο ήπιας και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα υπενθυμίζουν ότι στην περιοχή τους υπάρχουν πολλές σοβαρές εκκρεμότητες, για τις οποίες είναι απαραίτητη η περαιτέρω συνεργασία κράτους–αυτοδιοίκησης, με αιχμή του δόρατος την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.