20 Σεπτέμβριος 2016, 18:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2016, 18:07

Κόντρα Ιερώνυμου-Φίλη για τα Θρησκευτικά

  • Κόντρα Ιερώνυμου-Φίλη για τα Θρησκευτικά
    Από τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με εκπροσώπους της ΠΕΘ (φωτ.: iaath.gr / Χρήστος Μπόνης)

«Ιερός πόλεμος» φαίνεται να ξεσπά μεταξύ Εκκλησίας-Πολιτείας, με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας στο μάθημα των Θρησκευτικών. Για «απαράδεκτα και επικίνδυνα προγράμματα» έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, για «ακατανόητη αντιδικία και κινδυνολογία» μίλησε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, αφού πρώτα τόνισε πως «το μάθημα των θρησκευτικών περνάει μία κρίση» και όλοι «έχουμε την ανάγκη και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας να συνεργαστούμε με θετική θέση» στη συνέχεια υποστήριξε πως «ακούμε τώρα, βεβιασμένα, τα νέα προγράμματα, τα οποία ξέρουμε πώς αποφασίσθηκαν, πώς προωθήθηκαν και με τη σφραγίδα ποιων ανθρώπων. Τα καινούργια προγράμματα, τα οποία διάβασα, είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα.

»Δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημία στην Παιδεία και στην Κοινωνία, καθώς και ρήξη στη σχέση της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Θα φέρω το θέμα και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάνω, δε, έκκληση στον πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια, να αναβάλλει κάθε μία πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μία μεγάλη βάση Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος».

Ο Ν. Φίλης, με αφορμή τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου, δήλωσε ότι τα νέα προγράμματα είναι αποτέλεσμα «πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας».

Ακόμη, υποστηρίζεται ότι «είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας». Τέλος, το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών «με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων».